Odla persika
Hjälp till med pollinering av persika
Persika blommar tidigt på våren på bar kvist, alltså innan trädets blad slagit ut. Den tidiga blomningen kan bli ett problem då det sällan finns tillräckligt med pollinatörer som vaknat. Här kan det därför bli aktuellt att hjälpa till med pollineringen. Persikor är självfertila vilket innebär att de kan pollineras av pollen från blommorna som sitter på samma träd.
När persikan blommar kan man med en liten, mjuk pensel stryka försiktigt från blomma till blomma. Pollenkornen som fastnar i penselns borst flyttas på så sätt från blomma till blomma. Proceduren får upprepas med några dagars mellanrum, eftersom alla blommor inte slår ut samtidigt. Nu återstår bara att skydda blommorna för kyla. Utsätts blommorna för frost blir det ingen fruktutveckling. De nätter det är risk för nattfrost bör trädet svepas in i fiberduk eller liknande för att skydda blommorna.
Lyckas pollineringen bra och det bildas mycket frukt på trädet kan man behöva kartgallra, det vill säga att man tar bort en del av de små frukterna som är på gång att bildas. Det finns flera anledningar till att man behöver gallra. Tyngden av för mycket frukt kan knäcka grenar och ge fula, svårläkta fläkskador på trädet. Och helst vill man att varje frukt ska få så mycket solljus som möjligt för det ger persikorna den bästa smaken. Ett annat problem som kan uppstå om persikorna sitter för tätt är tvestjärtar som kryper in och förstör frukterna.
Olika sorters persika
Persikor mognar generellt i augusti och de mognar snabbt. Frukten har kort hållbarhet så ät direkt, bjud vänner och grannar på egenodlade persikor eller gör marmelad och sylt om skörden är riklig. Genom att välja ett par, tre olika sorters persikoträd kan man ha mogna persikor under en längre tid.
Sorterna ’Riga’ och ’Ice Peach’ hör till de som mognar tidigast och strax därefter mognar ’Frost’. Alla sorterna är söta i smaken och skördas de lite innan de nått full mognad är fruktköttet åt det krispiga hållet. ’Frost’ är den saftigaste, ’Riga’ är lite mer frisk i smaken och bibehåller krispigheten även som fullt mogen. ’Ice Peach’ är tack vare sitt ljusa skal svår att bedöma när den är mogen men är god i smaken även om den skördas något för tidigt.
När ska man plantera persika?
Vårplanteringen är att föredra för då har persikoträdet hela växtsäsongen på sig att etablera sig, vilken minskar risken för vinterskador första vintern. Persika är värmekrävande och ska planteras på en solig och varm växtplats utomhus. Och genom att plantera trädet intill en husvägg och spaljera det ökar chanserna för att trädet ska trivas utomhus. Det finns persikoträd som är härdiga till zon 4. Alternativet är att plantera trädet i en kruka som placeras i växthus, inglasat uterum eller inglasad balkong. Detta kräver att trädet vinterförvaras frostfritt.
Beskärning av persika
Beskärning görs efter skörd eller tidig höst. Ska trädet spaljeras mot en vägg behöver grenarna bindas in efterhand. Beskär sparsamt de första åren och forma trädet till önskad form. Sedan brukar det räcka med en årlig, lätt gallring eftersom persika är ett ganska långsamväxande fruktträd. Under växtsäsongen kan man även mjuktoppa långa årsskott.
Ett fristående persikoträd ska helst ha en ljus och luftig krona, då får frukterna maximalt med sol och blir sötare i smaken.
Gödsla persika
Ett nyplanterat persikoträd behöver inte gödslas första året men under våren nästkommande säsong är det dags. Mylla ner trädgårdsgödsel eller kogödsel runt trädet, följ dosering på påsen. Står ditt persikoträd i kruka kan man försiktigt blanda ner gödning även här. Efter några år när trädet vuxit sig lite större kan man använda spettmetoden vid gödsling. Utgå från trädkronans yttersta grenar, rakt nedanför görs 20 cm djupa hål i marken med cirka en meters mellanrum. Fyll på med gödsel och täck igen hålen med jord.
Krussjuka på persikoträd
Har man persikoträd är risken stor att man vid något tillfälle kommer se trädet drabbas av krussjuka. Krussjuka orsakas av en svamp, Taphrina deformans. Delar av bladen blir buckliga och uppsvällda och antar en mer eller mindre rödaktig ton. Bladen utvecklas inte ordentligt och faller så småningom av i förtid. Ibland utvecklar trädet nya blad senare på sommaren, vilka sällan angrips, men svampen finns ändå kvar på trädet och övervintrar bland annat i barken.
Plocka bort och bränn angripna blad alternativt lägg bladen i hushållssoporna men absolut inte på komposten. Se även till att trädet är i god växt genom att gödsla regelbundet varje vår och vattna vid långa perioder av torka. Svampen går att behandla med växtskyddsmedel som innehåller svavel, till exempel Kumulus. Behandla trädet före knoppsprickning och upprepa behandlingen på hösten efter bladfällningen.
Lyckas med persika
- Plantera på våren för säkrare etablering
- Välj en solig och varm växtplats
- Skydda blommorna för frost
- Hjälp till med pollineringen
- Beskär på hösten, räcker oftast med en lätt gallring
Odla persika från frö
Att odla fram en persikoplanta från frö är fullt möjligt. Men det är svårt att säga hur härdig plantan blir eller om den ens kommer blomma och bära frukt.
Börja med att rengöra persikokärnan från fruktkött och låt den ligga och torka en vecka innan du försiktigt öppnar det hårda skalet. För fröet som ska sås ligger inuti och liknar en sötmandel både till form och utseende. Fröet måste utsättas för en köldperiod för att börja gro. Detta görs enklast genom att lägga fröet på fuktat hushållspapper och sen i en plastpåse som placeras i kylskåpet.
Ha tålamod för det kan ta upp till 4 månader innan man ser att fröet börjar gro. Lägg sedan fröet i en kruka med såjord och placera krukan i rumstemperatur, gärna i ett miniväxthus som håller kvar fukten. Har det hunnit bli vinter behöver fröplantan, när den har kommit upp, extra ljus i form av växtbelysning.
Plantera om plantan, efterhand som den växer, i större kruka och använd en näringsrik och väldränerad jord. Placera krukan utomhus sommartid på en solig och lugn plats. Vinterförvara din frösådda persikoplanta frostfritt.