Saffranskrokus – odlingsråd
Odling av saffranskrokus
En kalkrik, näringsrik och genomsläpplig jord som rosjord uppblandad med grovt grus, är idealet. Platsen behöver vara varm och solig för att krokusknölarna ska hinna blomma under hösten.
Saffranskrkous planteras under sensommaren/tidiga hösten samt vid förökningen på våren. Sätt knölar av saffranskrokus 10-15 cm djupt med 5 cm avstånd. Denna djupare plantering jämfört med andra krokussläktingar säkrar en bättre övervintring. Glöm inte att märka upp din plantering med en etikett, det är lätt att glömma var man planterat när våren kommer.
Saffranskrokus är härdig ner till ca -7 °C. Skydda gärna extra med granris, täckbark eller annat isolerande material under vinterhalvåret. Viktigast är att jorden är väldränerad så att knölarna inte står fuktigt under vintervilan.
Gödsla på våren då tillväxten sker, välj ett gödsel som är rikt på fosfor och kalium. Saffranskrokus kan behöva vattnas under tillväxtperioden augusti-oktober och under våren. Knölen har också en viloperiod under sommaren, då den vill ”bakas” varmt och torrt och lämnas i fred.
Liksom andra krokusarter förökar sig saffranskrokus frikostigt med sidoknölar. Gräv försiktigt upp knölarna och föröka ditt bestånd genom att bryta loss småknölarna och plantera om på ny plats. Gräv djupt - saffransknölar gräver sig neråt i jorden av sig själva för att hamna på idealdjupet.
Krukodling av saffranskrokus
- Använd rosjord som är kalkrik, gärna uppblandad med grovt grus.
- Se till att krukan har god dränering så att överskottsvatten kan rinna av. Knölarna tål inte att stå i fukt.
- Plantera knölarna ganska tätt.
- Krukodlade knölar kan enklast vila kvar i krukan under vintern. Ställ krukan mörkt och svalt, eller gräv ner den på skyddad plats. Saffransknölarna kan också tas upp och förvaras svalt och mörkt. Vänta med att ta upp dem tills bladen vissnat helt och näringen gått tillbaka till knölarna.
- Plantera om efter vintervilan på våren. Plantera om i ny rosjord, eller tillskottsgödsla med löknäring. Tag då vara på sidoknölarna och öka ditt saffransbestånd år efter år.
Saffranskrokus - botanik
Saffranskrokus ursprung är okänt. Man tror att det inte varit en vildväxande art, utan framselekterad av människan.
Vetenskapligt namn: Crocus sativus, tillhör familjen Iridaceae, svärdsliljeväxter.
Det är en liten knölväxt som blommar på hösten med ca 5 cm höga blomstänglar som följs av mörkgröna blad. Varje knöl får 1-5 väldoftande blommor. Blommorna är sterila, saffranskrokus förökas med sidoknölar.
Det är pistillens röda, långa stift med tredelade märken som är saffranskryddan. Ämnet crocin ger den intensivt orangeröda färgen.
Skörd och användning av saffran
De röda märkena skördas när blomman är fullt utslagen. Det är ett hantverk, då de klipps bort för hand. Märkena torkas luftigt på hushållspapper, det tar bara några dagar. Förvara ditt saffran torrt i mörka burkar.
Saffranskryddan används i många olika slags rätter, som franska fiskgrytan bouillabaisse, majonnäsen rouille och spanska risrätten paella. Också förstås till våra svenska lussebullar.