Så i januari
I januari kan du börja så fröer av växtslag som har lång utvecklingstid, de kräver nämligen förodling för att hinna utvecklas. Några exempel är:
- Chili
- Pelargon
- Kronärtskocka
- Jätteverbena
Vill du ha en odlingsutmaning ska du absolut prova jätteverbena som gynnas av temperaturväxlingar för att gro. Utmaning som sagt, men kanske värt besväret då blomman är så vacker.
När förodling startas upp så tidigt som i januari kan det vara bra att ställa sådderna på värmematta för att påskynda groningen. Även miniväxthus underlättar förodlingen eftersom det hjälper till att bibehålla såjorden lagom fuktig så fröna får en optimal start.
Tidigt på säsongen är det naturliga ljuset otillräckligt och fröplantor blir rangliga och tunna eftersom de letar efter ljuset. En bra växtbelysning är en fördel för att resultatet ska bli bra. Belys de små plantorna max 12 till 16 timmar per dygn. Och växtbelysning är absolut ett måste om platsen i fönstret inte räcker till och odlingstrågen måste placeras i uppvärmda garage, förråd eller på badrumsgolvet.
Längtan efter färskt grönt är stor i januari. Det går utmärkt att odla groddar på alfalfa, mungbönor eller rädisor i köket så här års, det gäller även ärtskott och solrosskott, liksom smörgåskrasse. Och till denna typ av odling räcker det naturliga ljuset.
Tycker du det är för tidigt att börja förodla kan du ändå börja pyssla med fröerna redan nu. Har du kvar fröer sedan tidigare kan du testa grobarheten, det ger en indikation på om fröerna duger en säsong till eller det är dags att köpa nya.
Strö ut några fröer på fuktat hushållspapper och lägg i en plastpåse, glöm inte märka upp vilken sort du testar. Efter några dagar ska fröerna börja gro, och är där liv i har mer än hälften av fröerna är grobarheten okej.