Reportage

Ett KRAV-märkt frö blir till

Har du nånsin funderat på hur det egentligen går till när ett frö hamnar i sin fröpåse i din butik? Det är många steg att tänka på. Särskilt när det handlar om KRAV-märkta och ekologiska fröer.

Det är något särskilt med att så sina egna fröer. Känslan av att mylla ner det lilla fröet i jorden, se det gro och få följa naturens förlopp alldeles nära. I takt med att allt fler blivit intresserade av att så själva, ökar också sortimentet av KRAV-märkta fröer.

– Efterfrågan är stor och vi har fördubblat vårt utbud av KRAV-märkta fröer till kommande säsong. I nuläget har vi 48 sorter KRAV-märkta fröer i sortimentet och vi planerar att utöka så mycket det bara går, säger Anette Johansson som är produkt- chef för fröer hos Econova Garden, som står bakom varumärket Weibulls.

Så hur går det då till när ett frö blir till? Och när ett frö får sin KRAV-märkning? Vilka krav ställs på att odlingen av växterna som ska generera fröerna är ekologisk? Låt oss ta det från början.

Lång väg för ett litet frö

Att ta fram nya sorters fröer är en process som kräver sin tid. Tio år är inte ovanligt för att få fram de egenskaper man vill ha på sin sort; en viss smak, en viss blomfärg eller liknande. I nästa steg måste en del av sorterna certifieras enligt EU:s regelverk. Först därefter är det fritt fram att släppa ut dem på marknaden för odling.

Innan det kan bli några frön behövs det förstås plantor som kan sätta frö. Och i det här fallet – för att det ska kunna bli KRAV-märkta fröer – krävs att odlingen av de växter som ska generera fröerna är ekologisk.
– Det är stor efterfrågan på ekologiska fröer i hela Europa och det är förstås glädjande att fler odlare vill ställa om till ekologisk odling. Men omställningen tar några år för odlaren innan skörden av fröer får säljas som ekologiska, förklarar Anette Johansson.

Anledningen är att man räknar med att det tar två-tre år innan marken är fri från rester av konventionella bekämpningsmedel och därmed godkänd för ekologisk odling.

För en del nya sorter kan det dessutom vara så att det kan krävas några års odling innan man är säker på att fröerna verkligen ger vad de säger. Låt oss ta ett exempel.

Säg att man har lyckats ta fram en ny sorts rosa variant av en traditionellt lila blomma, men att det fortfarande finns inblandning av lila blommor på fälten där blommorna odlas. Det skulle kanske krävas ytterligare några års odling för att vara säker på att det bara är de rosa blommorna som är kvar och ger fröer, som dessutom är ekologiska. I det läget kan det vara frestande att ta fröer så tidigt som möjligt, även om det finns risk för att konsumenten kan få både rosa och lila blommor av sina fröer. Eller så väntar man tills man är säker på att fröerna verkligen bara ger rosa blommor, att man nått ett stadium då vi kan använda ett begrepp som 100 procent ”sortren”.

– Det är en lång resa och många tester som måste klaras av innan fröerna packas i våra påsar, säger Anette Johansson. Och än är vi inte klara.

Varje parti frö som skördats måste genomgå tester. Vilka tester som måste göras beror lite på vilken sort det är, men en viktig sak är att upptäcka eventuella sjukdomar så att inga virus eller liknande sprids. Längst ner på varje enskild fröpåse finns ett specifikt nummer som gör det möjligt att spåra exakt var fröna skördats. Alla fröer måste dessutom genomgå ett grobarhetstest.

Att KRAV-märka frön

Okej. Hur är det då med ett KRAV-frö? Man kan säga att man utgår från frön som är ekologiskt odlade, men går ett steg längre när det gäller hållbarhetsfrågor.

Det handlar om att som producent ta ett ansvar för hela kedjan. För Econovas del handlar det om att fröpåsarna är så miljövänliga som möjligt. De packas dessutom i Sverige. Till och med fröställen som står i butik har konstruerats om för att kunna transporteras så smart som möjligt, med minskade koldioxidutsläpp som resultat. Överhuvudtaget är minskade transporter en fråga man jobbar aktivt med genom bland annat samlastning. Det handlar också om att enbart använda förnybar el i anläggningarna, att alla rengöringsprodukter är miljöklassade, att ta ett ansvar som arbetsgivare för att de som jobbar där har så bra arbetsmiljö som möjligt.

För att få sätta KRAV-märkningen på sina produkter krävs att företaget klarar KRAV:s årliga revision när det är upp till bevis för att se om man lever upp till det man säger.

– Man kan säga att vårt ansvar sträcker sig bortom själva fröet. Vårt miljöansvar sträcker sig ända fram till dess att fröet når kunden i butiken. Allt vi producerar görs med hänsyn till miljön och det är ett ständigt pågående förbättringsarbete, säger Anette Johansson.

Jag älskar att odla men jag vill att det ska vara enkelt.

Vad odlar du själv?

– Jag älskar att odla men jag vill att det ska vara enkelt. Så så lätt brukar jag säga. Jag gillar att prova nyheter och att odla blommor tillsammans med grönsaker. Man skulle kunna kalla det för kreativ odling. Jag petar ner frön där jag kan och ser vad som händer. Det kan lätt bli ett projekt om man ska komma igång med ett helt grönsaksland eller pallkragar. Jag tycker att det ska vara så enkelt som möjligt att odla så jag utgår från vad jag kan odla där jag står.

Odlar du KRAV-märkt?

– Jag odlar både konventionellt och ekologiskt. Än så länge är ju utbudet fortfarande begränsat, allt jag vill odla finns ju inte som KRAV-märkt ännu. Men när jag har möjligheten att välja KRAV-märkt så gör jag det. Det är på samma sätt som när jag är i mataffären. Där gör jag medvetna val och nu kan jag göra medvetna val när jag väljer fröer också. Det tycker jag känns bra.

Tips på sorter att så

Pepparmynta

Mentha piperita

Om du så bara har en enda kruka har du plats för örter. En riktigt enkel sort är mynta. Med en påse fröer har du grönt så det räcker till ditt iste eller mojitos hela sommaren.

Körsbärstomat

Solanum lycopersicum ’Bartelly F1’

Tomater är ju helt underbart och roligt dessutom. Du har kanske hört en massa måsten om tomater, men det behöver inte vara svårt alls att så sina egna och du kan lyckas även om du skulle glömma det där med att tjuva dem, det vill säga nypa bort sidoskotten. Så gärna flera sorter. Om skörden blir för stor kan du dela med dig till vän- ner och bekanta. Eller så fryser du in dem. Små tomater kan du frysa in hela medan stora tomater blir bäst att dela i mindre bitar. Nu har du grunden till din egen tomatsås eller – soppa i frysen.

Blomsterkrasse

Tropaeolum majus

Om jag ska nämna en blomma som är lättodlad och användbar, så säger jag blomsterkrasse. Den är vacker på sin växtplats men dessutom kan blommorna ätas. De är mycket dekorativa i isbitar, på bakverk eller i sallader.