Tulpaner - vår bästa tid är nu
Varje vardag, hela hösten, kommer det en långtradare full med tulpanlökar till familjen Alverbäcks växthus på Ekerö utanför Stockholm. Totalt odlar familjen och deras personal fram över 30 miljoner tulpaner under en säsong, tulpaner som sedan säljs för att lysa upp de svenska hemmen i vintermörkret.
Men trots de stora mängderna är tulpanodling ett hantverk för experter med fingertoppskänsla. Varje sort har sina krav och egenskaper, och Håkan Alverbäck som idag är vd på familjeföretaget har ett gigantiskt dataprogram där dagar och veckor räknas noggrant för att få fram exakt rätt sort med exakt rätt färg till exakt rätt tillfälle.
– Det blir ju inte så lyckat om vi står med mängder med gula tulpaner till jul till exempel, skrattar Håkan.
Det var hans föräldrar som startade företaget för nästan 50 år sedan, och själv är han som han själv uttrycker det nästan född i en drivbänk. Som liten pojke sprang han omkring och lekte i växthusen med sina systrar och efter trädgårdsskola i 20-årsåldern var det självklart att han skulle gå i in i familjeföretaget.
Men att odla tulpaner är inte en dans på rosor. När lökarna lossas från lastbilen ska de först planteras för hand, en och en, och placeras i kylrum. Där ska varje sort stå olika länge och i olika temperatur, och bara hos Alverbäcks står 45 personer och planterar lökar hela dagarna, hela hösten. Fyra veckor innan tulpanerna ska ut i butik flyttas de över till värmen i växthusen, och när det väl är dags för skörd går Alverbäcks personal en runda i växthuset två gånger dagligen för att välja ut och skörda de knoppar som är i exakt rätt stadium för att skickas till butiken. 90 personer krävs under högsäsong för att klara av det här handarbetet.
Svenskarna älskar de färgglada buketterna. Tillsammans med norrmännen och finländarna köper vi betydligt fler tulpaner än någon annan nation i världen.
– Det är inte så konstigt, konstaterar Håkan.
– Här bor vi i vintern och kylan och längtar efter sol och värme i mörkerlandet, och så kommer de här färgexplosionerna och lyser upp vardagen för oss.
Själv byter han favoritsort hela tiden, men av det 100-tal sorter som Alverbäcks driver fram under vintern har ändå de dubbelblommande, som med sina många kronblad nästan påminner om pioner, ändå en speciell plats i hans hjärta. Ska buketten bli extra vacker sätter han gärna dit någon kvist med blåbärsris, och när tulpanerna efter några dagar börjar slingra sig klipper han bara ner stjälken och sätter den i en lägre vas för att kunna fortsätta att njuta av blommorna.
– Det viktigaste för mig är att det vi gör glädjer människor, att de mår gott av att se på tulpanerna som vi har odlat åt dem. För mig är blommor mat för själen, och ska man må bra måste man inte bara ha något gott att äta, man måste ha något gott att titta på också.
Tulpanodling - steg för steg
- I Holland odlas i princip alla tulpanlökar i världen på grund av den sandiga jorden och det milda, fuktiga klimatet som närheten till Nordsjön skapar. På våren blommar de väldiga lökfälten, men innan tulpanerna har blommat färdigt klipper man blommorna från stjälkarna för att blad och stjälkar skall vissna ner och all näring skall gå ner i löken.
- Efter att ha vuxit till sig i två år skördas lökarna under sommaren och delas precis som vitlöksklyftor. Den största klyftan ur varje lök väljs ut och skickas vidare till odlare över hela världen, medan de mindre planteras ut på fälten igen för att växa till sig.
- Hos Alverbäcks planeras tulpansäsongen i god tid. Håkan Alverbäck går igenom vilka sorter han vill driva fram och när de ska blomma. Sedan börjar han räkna baklänges. Om en viss röd sort ska säljas till Alla hjärtans dag räknar han ut hur många veckor den behöver i kylrum och växthus och lägger sedan en beställning så att löken levereras exakt rätt vecka. Med tanke på att Alverbäcks odlar cirka 100 sorter under en säsong krävs det minutiös planering för att få timingen att stämma.
- När lökarna kommer fram till Alverbäcks på hösten planteras de för hand i lådor med jord och ställs in i kylrum för att löken ska få vila och mogna ytterligare. Här får lökarna rötter och efter 13-20 veckor, allt efter sort, börjar de första bladen att spira. Men kylrum är en modern uppfinning. När Håkan Alverbäck var liten grävdes lådorna med lökar ner i den kalla marken och spettades upp några veckor senare. Idag däremot har Alverbäcks cirka 25 kylrum indelade i olika temperaturzoner för att varje lök ska få exakt rätt förutsättningar.
- Fyra veckor innan tulpanerna ska levereras ut i butik flyttas de från kylrum och in i växthusen för att få ljus, värme och vatten. När tulpanlökarna vaknar till liv i värmen börjar blad och stjälk att titta fram och sträcka iväg uppåt. Samtidigt börjar blomknoppen att utvecklas i bladvecket.
- När det är dags för skörd går personalen genom växthusen två gånger per dag för att kunna skörda tulpanerna när knoppen är precis lagom mogen. Därefter kyls den snabbt ner så att den stannar upp i mognad och packas i bunt.
- Buketterna körs sedan i obruten kylkedja ut till de lokala blomsterbutikerna. Färskare än så går det knappast att få sina tulpaner!