Tips på fina buketter med tulpaner
Tulpanen är en av de allra mest omtyckta snittblommorna i Sverige och en av få växter som har tilldelats en alldeles egen dag. Den 15 januari firas Tulpanens Dag och vad passa bättre än att omge sig med buketter av dessa krispiga vårfavoriter?
Här bjuder vi på en lång rad tulpaninspiration!
Tulpaner med knoppiga kvistar på en bricka tillsammans med snödroppar och krokus i små vaser. Plocka fram dina loppisfynd eller andra prydnadssaker som blir fina tillsammans. Brickan gör det till en trevligt blickfång och dina fina små saker får glänsa ihop med tulpanbuketten.
Vita tulpaner tillsammans med blåbärsris är en klassiker som alltid funkar. Experimentera med att använda en låg, vid vas och klipp stjälkarna lite kortare. Fyllig känsla!
Grenar från trädgården ger stadga och form till tulpanbuketten. Ormhasselns grenar är dessutom fantasifulla i sina korkskruvsformer. Våga testa att inte fylla vasen, utan låt det vara luftigt och så får tulpanerna själva sträcka sig åt det håll som faller sig naturligt.
Ett vackert serveringskärl blir utmärkt som vas. Fyll kärlet med stickmassa eller hönsnät för att hålla buketten på plats. Klipp av tulpanstjälkarna i olika höjd för att då bredd och höjd på arrangemanget.
Istället för att placera tulpanerna i en stor vas, dela upp buketten i mindre vaser och ställ tillsammans på en vacker bricka. Börja samla på små vaser och flaskor nästa gång du kikar in på en loppis.
Plocka in fler av vårens tidiga tecken, som knoppiga kvistar, snödroppar och krokus.
Cylindervasen har fyllts med tulpaner i olika färgnyanser och kvistar av murgröna. En riktigt fin bordsdekoration som inte är i vägen vid samtal över bordet.
Var försiktig när du böjer in stjälkarna och låt kvistar hjälpa till att hålla tulpanerna på plats.
Färgglada tulpaner som plockar upp färgerna i inredningen, färgglatt och pigg känsla. Väljer du en blomkruka som vas kan du behöva någon form av stickmassa eller hönsnät för att hålla stjälkarna på plats i den vida formen. Men visst blir det snyggt!
En tulpanbukett placerad i en vacker stenkärlskruka blir en fin kontrast. Kvistar från trollhassel skapar höjd och ger tulpanbuketten ett vildare utseende, samtidigt som den stöttar upp.
Vi är vana att se långa och slängiga tulpaner, men det går också utmärkt att korta ner dem och skapa lägre buketter. Mixa den skira vårkänslan med mer rustika material.
Vill du använda dina krukor till tulpanerna går det utmärkt. Om det är hål i botten på krukan börjar du med att placera en glasvas, glasburk eller plastpåse i krukan så att tulpanerna kan stå i vatten.
Beroende på krukans storlek kan du även behöva fylla kärlet med stickmassa eller hönsnät för att kunna få stjälkarna att stå rakt. Du kan också prova att använda en så kallad blomsterfakir, där du sticker fast stjälkarna på nålar. Då kan du enkelt leka med höjden på blommorna, som arrangemanget på bilden. Videkvistarna stöttar tulpanerna. Smycka avslutningsvis med några murgrönskvistar.
Ta upp färgen på tulpanerna i vasen för att skapa extra effekt. Här strålar röda tulpaner i en röd glasvas.
Leta i skåpen och använd dina favoriter. Här har den vita tillbringaren blivit en fin vas till de polkagrisfärgade tulpanerna.
Bilder: Blomsterfrämjandet/ Åsa Myrberg.
Köp svenskodlade tulpaner
Tulpanen är den enda snittblomma som fortfarande till största del odlas av trädgårdsmästare i Sverige och inte importeras. Det pågår drivning på många platser i Sverige så tillgången på närproducerade svenska tulpaner är god. Det finns odlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr.
I Sverige odlas ca 160 miljoner tulpaner och de känns igen på att de är märkta med ursprungsmärket Från Sverige. En majoritet av de svenska tulpanerna är dessutom klimatcertifierande och märkta med kvalitetsmärket Svenskt Sigill Klimatcertifierad.
Läs mer om Från Sverige-märkta tulpaner och se odlingen hos tulpanodlaren Alverbäcks i Uppland.