Gör blomsterarrangemang med stenull – stickmassa Fibre floral
Från oasis till stenull – Blomsterlandet provar nya plastfria alternativ
Den gamla varianten av stickmassa, även kallad oasis eller blomsterskum, är vi nog många som minns, en grön formbar massa som man stack ner stjälkarna i. Blomsterlandet har högt satta hållbarhetsmål och jobbar bland annat med att minska användningen och försäljningen av plastmaterial. Som en del av det har vi valt att sluta använda den gamla plastbaserade stickmassan och letat efter alternativa produkter.
Vi har valt att prova en så kallad stenull som tidigare mest använts av odlare för att driva fram småplantor och sticklingar i, och som nu fått fler nya användningsområden.
Stenullen är gjort av en vulkanisk basalsten och ett organiskt bindemedel av sockerbeta. Stenullen kommer i form av rektangulära block eller andra utskurna former och är ungefär som en isolering i sin struktur, sammanpressade fibrer. Den suger åt sig vatten och är lite porös.
Så här använder du stenull till dina blomsterarrangemang
Stenullen fungerar bäst om den läggs i en fast form eller kläs in i vaxat papper som ett paket runt om. Du kan skära till blocket i önskad storlek med en kniv med taggigt blad, som exempelvis en brödkniv.
En skillnad med den här stickmassan jämfört med den gamla gröna, är att man jobbar med den i sin torra form när man gör sitt arrangemang. För att göra blocket lite mer stabilt kan du börja med att linda hela blocket med jutesnöre, det behöver inte vara snyggt och rakt utan ska fungera som ett nät. Korsa snöret både på längden och bredden av blocket. Resultatet blir att när blocket sedan blir blött och lite mjukare i kanterna, kan hålla kvar lite tyngre stjälkar och blommor mer stabilt. En fast form, som en brödform eller kruka kan fungera på samma sätt.
Skär eller klipp vassa långa snitt på stjälkarna. Då blir det som en kil du sticker ner i stickmassan. Har du tunna, lite veka stjälkar kan du behöva sticka hål i förväg med ngt tunt, använd exempelvis en annan hårdare blomstjälk eller en tunn, spetsig blompinne. Skär man för raka snitt fäster inte stjälken lika bra i stenullen.
När du sticker ner blomman, se till att den hamnar tillräckligt djupt i stenullsmassan men inte hela vägen ner i botten. Håll långt ner på stjälken och mata ner den bit för bit tills du känner att den sitter stadigt. Snittytan ska ha full kontakt med massan för att kunna suga i sig vatten.
Planera din dekoration. Dela upp blommorna jämnt och tänk på att fördela de tyngre blommorna symmetriskt i blocket för att skapa stabilitet. Eftersom blocket är torrt är basen än så länge relativt lätt och de tyngsta stjälkarna kan få det att tippa över. Skapa en fyllig känsla i din dekoration genom att sätta blommorna på olika höjder, så att varje blomma får sin egen ”yta” och inte blir klämd av andra blommor.
Om du vill använda lökar i dekorationen, rensa rötterna från jord, stick i en tandpetare i löken och stick ned i stenullsmassan.
När du börjar känna dig klar kan du täcka över ovansidan av blocket med lite mossa som du petar in mellan stjälkarna. Stenullen har en neutral, naturlig färg och det är inte så farligt om den syns lite i den färdiga dekorationen.
Vattna dekorationen när du är klar. Se till att det kommer vatten jämt över hela blocket.
Vårig blomsterlycka! En dekoration gjord i stenull håller fint om du vattnar den regelbundet och förvarar den så svalt som möjligt när du inte ska njuta av den framme på bordet. Du kan återanvända blocket med stenull när snittblommorna gjort sitt. Det fungerar exempelvis utmärkt att sätta i sticklingar för att få dem att rota sig.
Bilder: Minna Mercke Schmidt