Våreld - vardagshjälten som lyser upp
På bordet, i rabatten och balkonglådan
I butiken finner du vårelden i både miniformat och fönsterstorlek. De miniatyrer som blommar så sött, är inga miniatyrsorter utan svagväxande ”vanliga”, som man får att blomma som mycket små.
De små är användbara! Ljuvligt söta på festbordet som kuvertblomma – som gästerna sedan får ta med sig hem – och i små nätta samplanteringar med andra suckulenter.
De större drar blickarna till sig – på köksbordet eller på rad i solfönstret piggar de upp.
Ett livlöst hörn, en hylla med döda ting, byrån i hallen – på många ställen kan en våreld skapa liv, bjuda välkommen. På en plats inne i rummet kan blommornas färg bli något blekare och växtens hållbarhet något kortare. Men det kan det vara värt, de går ju att byta ut och finns året runt.
Avstår du från balkonglåda för att du är mycket borta? Fyll den med våreld! Om du dessutom väljer en balkonglåda med ett extra vattenmagasin för långtidsbevattning kan du till och med åka bort ett tag utan att be grannenom hjälp med att vattna på soliga dagar.
Vattnar du sällan på gravplatsen? Plantera våreldar där, de klarar sig länge även där.
Suckulent och tålig solälskare
Våreld är en suckulent växt med tjocka blad, som lagrar vatten för kommande behov. I naturen växer den där regn- och torrperioder avlöser varandra. Rotsystemet är grunt och utbrett för att växten snabbt ska kunna ta åt sig av regnvattnet, särskilt det första, det mest näringsrika. Vid torka blir bladen lite hängiga och platta, men när regnet kommer fylls växten snabbt av vatten och växtsaft och står spänstig igen.
Våreld växer där solen skiner och värmen är hög. Så vill den ha det även hos oss. Den klarar starkt solsken och trivs med att få rejäla givor av vatten, när jorden har torkat till. Blöt jord får växten att snabbt ruttna och dö.
Utomhus i starkt solsken kan bladen bli rödskimrande – inte brända, bara vackra.
Numera finns våreld, eller Kalanchoe som är dess latinska namn, även som snittblomma. Otroligt hållbar och kan stå i flera veckor om man ser till att byta vatten. Våga prova!
Hur den dubbelblommande vårelden kom till
I en stor skånsk odling packas och säljs dagligen mängder av våreld. De plantor som inte håller måttet lägger man ner på borden och samlar ihop vid veckans slut. En vecka hann man inte med detta, plantorna låg kvar på borden till lördagen.
Trädgårdsmästarens fru såg då, att en planta skilde sig från de vanliga – knopparna var större, tjockare, rundare. Hon tog plantan med sig, ställde den i fönstret och lät den slå ut. Den hade dubbla blommor, en överraskning!
Denna enda planta förökades, sticklingar skickades till en förädlare, som tog hand om dem. Genen som gjorde blomman dubbel var så stark att den ”överlevde” och alla de dubbla sorterna har alltså den ratade lilla plantan som anmoder. Vilken tur, att man inte hann städa på borden!
Att luras och lockas i blom
Anledningen till att våreld finns året om är att man tidigt upptäckte att blomningen gick att styra med hjälp av ljus och temperatur.
Växten bildar blomknoppar under den mörka årstiden – när dagen är kort och natten minst 14 timmar. Man kallar sådana växter för kortdagsväxter. Kanske kunde man på artificiell väg göra dagen kort under sommarhalvåret? Man täckte helt enkelt odlingsborden med svart väv eller plast under minst 14 timmar under minst 6 veckor. Och lyckades! Det låter enkelt men är lite mer komplicerat än så, eftersom ljus och temperatur alltid hänger ihop.
Så nu kan odlarna styra odlingen helt, utnyttja plats och tid till fullo, sänka kostnaderna och sälja billigare. Därför är denna prisvärda, tåliga lilla blomma en riktig vardagshjälte.