Upptäck orkidéernas värld

Förr ansåg vi att orkidéer var ömtåliga växter som krävde regnskogsklimat inomhus för att trivas. Men nu vet vi att få krukväxter är så lättskötta och de trivs alldeles utmärkt i våra bostäder som håller rumstemperatur året om.

Vi brukar börja med en brudorkidé, Phalaenopsis. Det är den bästa och mest tacksamma orkidé man kan ha och kräver ingen närmare presentation. Det brukar också vara den orkidé som gör att man blir fast och blommande orkidéer blir ett måste på fönsterbrädan. Sitt namn har det fått eftersom den förr var vanlig i brudbuketter.

Brudorkidé-arter vi odlar kommer från regnskogarna i låglänta områden i sydöstra Asien. Det gör att inte bara hybriderna, utan också många arter, trivs bra på fönsterbrädan.

En planta som trivs kan blomma större delen av året genom att nya blomknoppar bildas på den gamla stängeln. Trots att de alla påminner om varandra finns det brudorkidéer med olika storlekar och färger på blommorna allt efter tycke och smak.

Klippa eller inte klippa bort blomstängeln?

Tänk på att inte klippa bort hela stängeln när den blommat över, bara den del som gulnat. På den gamla stängeln bildas ofta nya blomstänglar.

Om man klipper bort stängeln helt kan man bli snuvad på ytterligare blomning. Om en brudorkidé står torrt kan nya små plantor bildas på blomstängeln istället för blomknoppar. Den nya lilla plantan kallas keiki och är det hawaiianska ordet för baby. När den är stor nog att brytas loss kan man plantera den i en egen kruka.

Ursprunget avslöjar orkidéns behov

Låt det inte stanna vid brudorkidén. Det finns fler orkidéer att upptäcka som är lika lätta att sköta. Är du osäker kan du ta reda på var den ursprungligen kommer ifrån. Om den kommer från tropikerna med en jämn dygnstemperatur hela året trivs den bättre inomhus än orkidéer från områden där temperaturen varierar under dygnet eller mellan årstiderna. Orkidéer från tropikerna som växer högt upp i bergsområden, där temperaturen pendlar mellan dag och natt, kan också vara lite trixiga. Men de hör till undantagen. De flesta av orkidéerna man hittar i butikerna är lika lätta som brudorkidéer.

Ett tips är att i första hand välja olika hybrider i butiken. Då brukar det vara orkidé som tagits fram för att vara enkel att sköta. Genom att korsa olika orkidéer med varandra har man fått fram lättskötta hybrider även om föräldrarna ställer större krav för att trivas.

Titta på naturen - härma miljön

Det bästa sättet att förstå hur man ska sköta en växt är att titta på hur den växer i naturen. De flesta orkidéer vi har på fönsterbrädan växer som påväxt uppe i regnskogens trädkronor för att komma närmare ljuset. Allt vatten och näring de behöver får de från regnvattnet som rinner ner längs trädstammen. I regnskogen kommer det rejäla skurar, däremellan torkar det upp.

Det är därför som man planterar orkidéer i särskild orkidéjord som snabbt torkar upp. Varje gång du vattnar ska du vattna igenom komposten ordentligt och sedan låta den torka upp innan nästa vattning. Ständig rotblöta är orkidéns värsta fiende, värre än att få för lite vatten. Regnvatten är näringsfattigt, så var försiktig med näring. Det finns speciell orkidénäring att köpa.

Upp i träden hänger de luftigt och lagom ljust. God luftcirkulation är nästan viktigare än hög luftfuktighet. För att efterlikna naturen kan man placera dem i en ampel och låta blomstänglarna hänga fritt. I butiken säljs orkidéer med blomstängeln fastsatt vid en pinne. Det är bara för att underlätta hanteringen av dem. Ta bort stödpinnen när du kommer hem och låt stängeln hänga ner från krukan. Då ser mycket mer naturligt ut.

Orkidé Oncidopsis 'Nelly Isler' i orange.

Här är fler orkidéer som är lika lätta som brudorkidén

Alla trivs i rumstemperatur och de behöver ingen viloperiod för att blomma på nytt.

Så lyckas du med dina orkidéer:

Få växter är så lättskötta och orkidéer räknas numera till tåliga växter eftersom de tål att glömmas bort i ett par veckor, någon gång ibland. Perfekt om man är borta i perioder eller bara har lite dåligt minne när gäller att vattna växter.

Här är några tips för att orkidéerna ska trivas så bra som möjligt. Råden gäller de allra flesta av de lättskötta orkidéerna:

  • Välj ett fönster mot öst eller väst. Vintertid blir söderfönstret en utmärkt placering. Då behöver de allt ljus de kan få. Se bara till att skugga från den brännande vårsolen i tid.
  • Idealtemperaturen är ca 25 grader på dagen och 18 på natten. Låt gärna fönstret vara på glänt under den varma årstiden. Då blir det automatiskt en liten skillnad i temperatur mellan dag och natt.
  • Vattna komposten ordentligt så att den blir genomvåt. Enklast är att doppa krukan i en hink med vatten och sedan låta rinna av ordentligt. Vatten får aldrig bli stående på fatet. Låt sedan komposten torka upp innan nästa vattning. Det brukar röra sig om en gång i veckan till var tionde dag, men känn gärna efter med fingrarna. Vattna oftare under sommaren och om den står ljust. Med lite träning känner man på krukans vikt när komposten torkat upp och det är dags att vattna igen.
  • Gödsla sparsamt när orkidén växer. Särskild orkidénäring finns att köpa. Tänk på att överdosering gör mer skada än nytta. Följ dosering på förpackningen.
  • Plantera om i särskild orkidéjord som är mager och luftig. Omplantering behövs bara med 2–3 års mellanrum eller när orkidén håller på att växa ur sin kruka. Byt inte till för stor kruka. Då tar det längre tid för komposten att torka upp mellan vattningarna och risken för övervattning ökar.

Text: Susanna Rosén