Guide

Skötsel av orkidéer: Vattna rätt, få den att trivas och blomma igen

De flesta orkidéer är lättskötta och har ganska små krav på omvårdnad. Men det finns knep och skötseltips som kan få din orkidé att växa sig större och leva längre. Bli ett orkidé-proffs!

Är orkidén för torr eller för blöt?

Att vattna sin orkidé för mycket eller för lite är ett vanligt misstag som många råkar ut för. Tänk på att inte vattna efter almanackan, exempelvis var 10:e dag – utan titta och känn på din orkidé i stället.
Det är viktigt att orkidéns rötter får torka upp helt mellan vattningarna, annars finns det risk att de ruttnar så småningom.

Lossnar rötter lätt från plantan, eller hela bladrosetter, kan orkdién ha drabbats av röta innifrån.

Det underlättar om du använder en genomskinlig kruka till din orkidé. Det är först när all kondens, fuktdroppar, på insidan av krukan har torkat upp som det är dags att vattna. Du kan också se på rötterna hur fuktig plantan är. Fuktiga, vattnade rötter inne i krukan är ljust gröna, medan de blir alltmer ljusgrå ju torrare de blir.

Att vattna en orkidé – om den är torr

Börjar rötterna inne i krukan till och med bli lite skrynkliga är det hög tid att vattna, antagligen är din orkidé lite för torr.

Se till att det finns tillräckligt med orkidéjord i krukan. För lite orkidéjord - kokosfiber och barkbitar av pinje, som jorden brukar bestå av, kan göra att orkidén inte kan behålla tillräckligt med fukt i krukan. Behöver du fylla på med orkidéjord kan det också hjälpa att blötlägga den innan du fyller på i krukan. Då är barkbitarna mättad av fukt redan från början.

Två sätt att vattna en orkidé

Det finns ett par olika sätt att vattna din orkidé på. Det vanligaste är att sänka ner hela innerkrukan i en annan kruka, hink eller skål med vatten så att den blir helt täckt av vatten till kanten av innerkrukan. Låt den stå och dra i vattnet i cirka 15-30 minuter. Sedan lyfter du upp den och låter det överflödiga vattnet rinna av. Se till att det inte fastnat vattendroppar i bladrosetten, torka upp dem i så fall.

Du kan också välja att hålla krukan under rinnande vatten i 15-30 sekunder och se till att hela krukan blir genomblöt, även luftrötterna. Försök avlägsna vatten som kan ha lagt sig mellan bladen, så minskar du risken för röta.

Vattnat orkidén för mycket

Har du i stället vattnat din orkidé lite för mycket och ser att rötterna har börjat ruttna krävs en annan insats. Vill du försöka rädda den kan du ta bort de skadade bladen och de rötter som är dåliga och plantera om den i ny orkidéjord. Vitmossa, eller sphagnum som den också kallas, kan vara läkande för skadade orkidéer. Använd den i krukan när du planterar om din orkidé.

Var noga med att orkidén aldrig har vatten stående i ytterkrukan. Känn efter med fingret längre ner i krukan om du är osäker, och som sagt – vattna inte efter kalendern. Plantera helst i en plastkruka, då är det enklare att reglera fuktigheten. En lerkruka binder till exempel mycket mer fukt och är inget bra alternativ till en orkidé.

Vattna med orkidénäring - gödselvattna

Nyplanterade orkidér gödselvattnas först efter 3-4 veckor. Andra orkidéer ger du näring från mars till oktober och då med särskilt anpassad orkidénäring som du kan köpa här. Följ instruktionerna som står på flaskan. På vinterhalvåret, oktober till mars, ger du halva dosen, jämfört med sommarhalvåret, 1 gång i månaden.
Använd inte samma växtnäring som till andra växter, den är för näringsrik för orkidéer.

Överblommad orkidé med hängiga blad, men med lite tålamod kan din orkidé få nytt liv.

Varför blir bladen skrynkliga på orkidé?

Har din orkidé hängiga och skrynkliga blad kan det ha flera orsaker, en av dem är attt den inte får en lagom mängd vatten.

När en orkidé varit torr för länge börjar det till slut synas på de gröna bladen. Bladen blir gula, tappar sin spänst och är hängiga.

Men skrynkliga blad kan också uppstå när orkidén blivit övervattnad och varit för fuktig för länge. Antagligen har rötterna då börjat ruttna och kan inte ta upp vatten längre, vilket till slut ger hängiga blad.

Känn efter i krukan, är jorden torr eller fuktig? Hur ser rötterna ut i botten? Är de grå och skrynkliga är de torra, men är de lite mosiga, nästan lite brunaktiga och lossnar lätt från plantan är de i stället för blöta och har börjat ruttna.

Är din planta torr kan du sätta ner hela krukan i en skål med vatten och låta den dra en liten stund. Är den för blöt kan du försöka rädda den genom att plantera om den i ny orkidéjord och låta den torka upp lite grann.
Det kan gå att få bladen att återhämta sig om de fortfarande är gröna, men det tar tid. Har de blivit helt gula är det bättre att klippa bort dem.

Orkidéns blad kan också bli skrynkliga av vår torra inomhusluft. Vintertid, när det dessutom är väldigt lite dagsljus, kan det vara tufft för en orkidé som ursprungligen är en exotisk växt. Ställ orkidén ljust men undvik att placera den över eller nära ett element. Ställ gärna ut några skålar med vatten runt plantan för att försöka öka luftfuktigheten.

Rötterna på orkidén kan berätta mycket om hur den mår och den behöver mer eller mindre vatten.

Att plantera om en orkidé

Du kan plantera om din orkidé ungefär vartannat till vart tredje år, inte oftare än så om plantan är frisk för övrigt. Plantera om orkidén om du ser att orkidéjorden brutits ner eller att rötterna fyller krukan väldigt mycket. Plantera inte om en orkidé som blommar eller har knoppar.

  • Ta av den gamla krukan och skaka försiktigt loss den gamla orkidéjorden från rötterna. Se över rötterna och klipp bort rötter som ser dåliga ut, har torkat eller blivit skadade av för mycket vatten. Spara så mycket av rötterna som möjligt.
  • Skölj sedan av rötterna genom att doppa dem i en skål med vatten, så du får bort det mesta av den gamla jorden.
  • Använd en ren ny kruka, gärna i genomskinlig plast. Då ser du när rötterna börjar bli gråa i botten av krukan, vilket betyder att det är dags att vattna.
  • Samla ihop rötterna och sätt ner din planta i den tomma krukan. Håll plantan centrerat i krukan med ena handen och fyll sedan på med ny orkidéjord runt omkring. Det är lite pilligt att sätta i plantan först och fylla på med jord, men den blir stadigare i krukan när jorden lägger sig mellan rötterna. Tryck till lite försiktigt i krukan allt eftersom.
  • Vattna den nyplanterade orkidén genom att doppa hela krukan i en skål med vatten och låt överflödigt vatten rinna av.
Orkidéjord, eller orkidékompost som det också kallas, är finfördelad, luftig pinjebark som är svagt gödslad.

Kan man klippa bort luftrötter på orkidé?

Luftrötterna är de grågröna rötter som kan sticka upp från krukan lite här och var. Orkidéns luftrötter innehåller klorofyll och har delvis samma funktion som bladen, de tar upp solljusets energi. De finns där av en anledning och det bästa är att låta dem vara.

Men ibland vill man kanske snygga till sin orkidé av rent estetiska själ, och då är det okej om du klipper av någon enstaka. Att klippa bort torra, bruna och skadade rötter går också bra. Att klippa bort alla luftrötter kan orkidén däremot ta skada av. Blir det trångt i krukan av mycket luftrötter kan det vara dags att plantera om din orkidé.

Luftrötter och rötter som har torkat kan du klippa bort, men behåll så mycket av rötterna som möjligt.
När blommorna vissnat ner och stängeln fortfarande är grön ska du låta den vara kvar, kanske kommer det skjuta ut nya skott. Vissnar även stjälken hela vägen ner till bladen kan du klippa bort den. Helt gula blad kan du också klippa bort. .

Ska man klippa bort överblommade stänglar?

Är stängeln fortfarande grön så ska du gärna låta den vara kvar och bara plocka bort de vissna blommorna. Det kan hända att det växer ut nya knoppar på änden och den kan också sätta nya blomstänglar. Kanske ser du att det är en ny liten stängel på gång någonstans på den överblommade stängeln, då kan du klippa precis ovanför det nya tillväxtstället.

Börjar stängeln bli gul eller brun klipper du av den två noder nedanför. Noderna är som små knölar eller leder på stängeln. Klipp precis ovanför en nod.

Om hela stängeln är torkad, gul eller brun kan du klippa bort hela stängeln så nära bladen som möjligt. Orkidén kommer så småningom sätta igång med en ny stängel när den är redo. Men det behövs en viloperiod där den samlar kraft för nya blommor.

Att få en orkidé att blomma igen kräver lite tålamod, men är väl värt väntan, såklart.

Hur får jag orkidén att blomma igen?

En orkidé kan blomma så länge som 3-5 månader, vilket ju är fantastiskt! Däremellan behöver den en period för att samla ny kraft och växa sig större. Men det finns några knep för att trigga igång blomning hos orkidéer.

Något man kan testa är att skapa årstider för orkidéen även inomhus. De flesta orkidéer har en årstid där den helst blommar, och det kan variera. Många orkidéer har sin tillväxtperiod under vår och sommar, och bladsättningen drivs av värme och ljus, blommorna kommer sedan över vinterhalvåret när temperaturen sjunker.

Kallare temperaturer på natten kan vara ett sätt att få den att tro att det går mot höst och alltså dags att sätta stänglar och blomknoppar. Det kan till exempel fungera att ställa orkidén lite svalare på natten, omkring 15 grader, i 1-2 veckors tid. Ibland kan det räcka att flytta plantan till ett svalare fönster.
Men den kan också påverkas av ljuset och då ser du istället till att dagsljuset blir kortare och kortare för orkidén så att den tror att det går mot höst. Se till att den inte störs av annan belysning.

När den väl blommar igen kan du också få den att blomma längre tid genom att låta den stå i ett ljust, men svalare fönster. Ju varmare den står, desto fortare kommer blomningen att vara över. Och står den för mörkt finns det risk att den tappar sina knoppar innan de slagit ut.