Guide

Orkidé i vatten – fördelar, utmaningar och våra bästa tips

Vill du prova något nytt med din orkidé? Att placera den direkt i vatten i stället för orkidéjord har blivit en växande trend. Men hur fungerar det egentligen, och hur får du orkidén att trivas i vatten? Här får du svaren.

Kan orkidéer verkligen växa i vatten? 

Det vanligaste och mest rekommenderade är fortfarande att odla din orkidé i en traditionell orkidéjord, i en blandning av bark och torv. Men den kan faktiskt klara sig i bara vatten också. Prova något nytt och se det som ett litet experiment, det är dessutom väldigt vackert att sätta orkidén i en glasvas.  

Prova dig fram för att hitta rätt metod 

Det finns olika metoder för odling i vatten, där den ena innebär att man också har torrperioder. Beroende på miljön inomhus kan du behöva prova dig fram för att hitta det som fungerar bäst för din orkidé.  

Har du en väldigt torr inomhusluft kan den troligtvis stå fler dagar i vatten, än om det är en fuktigare luft. Vasens utformning har också betydelse. Har du en vas med stor vid öppning kommer vattnet avdunsta snabbare och i en mer avsmalnad vas skapas en fuktigare miljö runt övre delen av rötterna. Troligtvis kan orkidén stå fler dagar i vatten i en vid vas.  

Det finns två tillvägagångssätt för att få orkidéer att trivas i vatten

  • Semi water culture:  

Häll i vatten i behållaren så att cirka 2/3 av rötterna är i vatten. Låt orkidén stå två dagar i samma vatten och ha sedan 5 dagars torrperiod utan vatten i vasen.  

  • Full water culture:  

Häll i vatten så att 1/3 av rötterna täcks. Låt orkidén stå i vattnet upp till två veckor innan du byter och fyller på med nytt vatten. Inga torrperioder behövs.  

Upprepa den cykel du väljer och ha orkidén under uppsikt för att se förändringar. Det kan hända att du hittar en egen cykel som fungerar bäst för inomhusmiljön där dina orkidéer står, fortsätt med det som fungerar för dig.  

Vilka orkidéer fungerar bäst i vatten?

Alla orkidéer passar inte för vattenodling, men vissa sorter har bättre förutsättningar att trivas.

  • Brudorkidéer, Phalaenopsis: Dessa är de vanligaste orkidéerna i hemmet och är ganska tåliga. Med sina robusta rötter klarar de av att stå i vatten under rätt skötsel.
  • Vanda-orkidéer: Denna sort har särskilt starka och tjocka rötter, vilket gör dem lämpade för vattenmiljöer. Vandas rötter har också förmågan att absorbera fukt från luften.
  • Dendrobium-orkidéer: Vissa Dendrobium-sorter, särskilt de med kraftigare rötter, klarar av vattenodling. Dock krävs noggrann observation för att undvika rotröta.

Så här odlar du orkidéer i vatten – Steg-för-steg 

Här är grundstegen för att komma igång:

Förbered orkidén: Ta försiktigt bort plantan från sin kruka och avlägsna allt odlingsmedium – inklusive mossa och bark. Lirka försiktigt ut rötterna från deras täta massa. 

Rengör rötterna: Skölj rötterna väldigt noggrant, se till att du får bort alla rester. Använd en ren sax eller sekatör för att klippa bort missfärgade eller ruttna delar av rötterna.  

Låt plantan vila: Låt orkidén torka i en till två dagar efter beskärningen så att rötterna hinner dra ihop sig något innan orkidén sänks ner i vatten.

Välj rätt behållare: Använd en genomskinlig glasvas så att du enkelt kan övervaka rötterna och se hur plantan utvecklas. Behållaren behöver inte vara djup, men höga sidor kan hjälpa till att stödja plantan och förhindra att den välter. Tänk på att rötterna ska befinna sig inuti vasen, men bladen och luftrötterna utanför.

Tillsätt vatten: Häll rent vatten i behållaren. Mängden vatten beror på vilken metod du väljer att använda. Se till att bara rötterna är nedsänkta och att vattnet inte når upp till stjälkarna eller bladen.  

Skapa rätt balans mellan vått och torrt: Bestäm vilken metod du vill testa och håll dig till den cykeln en längre period. Orkidén behöver tid för att anpassa sig. 

Byt vatten regelbundet: Det är viktigt att hålla vattnet rent för att undvika bakterier och algtillväxt. Byt oftare i början när rötterna fortfarande kan avge smuts. 

Tillsätt näring: För att din orkidé ska frodas utan jord behöver den orkidénäring. Tillsätt regelbundet en liten mängd i vattnet för att tillgodose växtens näringsbehov. 

Om det är första gången du ska prova att ha en orkidé i vatten, välj inte din favoritplanta som du odlat och skött om länge. Tänk på att det kommer vara en period av experimenterande för att hitta rätt balans av vatten och torrperioder för din växt.  

Vill du skifta en orkidé från orkidéjord till enbart vatten är bästa tiden att göra det efter att blomningen är över och blommorna har börjat vissna. Först då kan energin användas för att skapa nya rötter. Du kan såklart testa att sätta den i vatten även när den blommar, med vetskapen om det är det kanske inte är det mest optimala för plantan. Vill man experimentera med orkidé i vatten får man också chansa lite.  

Den första tiden kan orkidén blir lite chockad, och det kan ta tid för den att anpassa sig till den nya tillvaron. Men ha tålamod, orkidéer växer långsamt.  

Utmaningar med att ha orkidéer i enbart vatten

Att odla orkidéer i vatten är inte utan utmaningar. Växtens naturliga habitat är bark eller trädstammar, och det kräver viss anpassning för att få dem att frodas i vatten.

  • Rötterna kan börja ruttna: Rötterna är känsliga för övermättnad, vilket kan leda till rotröta. Håll koll på rötternas tillstånd och byt vatten så fort det börjar bli grumligt.
  • Näringsbrist: Eftersom plantan inte har någon jord att hämta näring från är det viktigt att tillsätta orkidénäring i vattnet då och då för att undvika näringsbrist.
  • Stabilitet: Orkidéer kan ibland bli instabila i en vas, vilket kan göra att de får svårt att stå rakt. En smalare vas eller stöd kan hjälpa till att hålla plantan på plats.

Roligt odlingsprojekt

Att låta orkidéer växa i vatten är både ett spännande experiment och ett stilrent inredningsval. Genom att följa ovanstående tips och hålla noga koll på din orkidé kan du ge den de bästa förutsättningarna att frodas utan jord eller bark. Det kräver lite mer uppmärksamhet, men belöningen är en vacker och annorlunda orkidé som sticker ut.