Kornettblomman - blomvillig och flerårig

Kornettblomman är lättskött, har små krav och blommar länge. En växt för dig som inte har så mycket tid för pyssel eller saknar gröna fingrar.

Fakta om kornettblomma

Vetenskapligt namn:

Streptocarpus x hybridus

Säsong:

Kornettblomma kan du köpa ända från februari till september-oktober.

Växtplats:

Eftersom växten inte trivs i stark sol är ett österfönster idealiskt. I väster bör du skugga lätt och söderfönster bör du undvika sommartid.

Vatten och näring:

Känn alltid efter och vattna aldrig på våt eller fuktig jord. Växten klarar av att torka men tynar bort av blöt jord och restvatten i ytterkrukan, rotsystemet är tunt och grunt. Häll mycket svag dos näring i vattnet från tidig vår till höst.

Ursprung:

Hybrider, korsningar mellan flera arter från Sydafrika och Madagaskar.

Blomman:

Fem kronblad förenade i ett rör. De två övre är mindre, kortare, de två nedre större och ofta mycket vackert ådrade, mönstrade. De sitter ensamma eller flera tillsammans.

Bladen:

Helt gröna, mjuka, rynkiga, bubbliga, med kraftig mittnerv och markerat nervmönster. De bildar tät rosett.
Färger: Kornettblomma finns i många färger och nyanser alltifrån rent vitt och ljust rosa till djupt bourgogne, purpur, mörkblå och tvåfärgade.

Grekiska orden strepto, som betyder vriden och carpus, som betyder –fruktig. På danska heter växten spiralfrukt!

Sköt om din kornettbloma

Klipp bort vissna blomstänglar – spara dem bara om du vill ta hand om fröet, så får du också se den vackra spiralfrukten. Du kan duscha bladen med ljummet vatten på morgonen och låta dem torka i skuggan före kväll. Övervintra den gärna på ett ljust och svalt rum, 10-15°C. Om plantan står kvar i rumstemperatur, kan du hänga en växtbelysning över för att underlätta för den. Till våren planterar du om växten i en låg kruka och i Blomsterlandets blomjord, gärna blandad med perlite, vermikulit och/eller krossad leca. Då kan du också dela plantan.

Visste du att...

  • År 1818 hittades den första kornettblomman i Sydafrika, fördes till England och blev ena föräldern i många korsningar – och är så än idag.
  • Växten är mycket torktålig, särskilt i svalt vinterrum, där du vattnar sällan, kanske glömmer bort den. För att överleva, minskar växten själv på bladen för att få mindre yta att vattenförsörja. Du ser först ett ljust streck tvärs över bladet och utanför det kommer bladet att vissna.
  • Efter en sval vinterperiod kan växten blomma extra mycket.
  • Om kornettblomman står för soligt eller för varmt över vintern, ljusnar, gulnar bladen.

Föröka din kornettblomma

Du kan lätt föröka växten. Dela den i samband med omplantering på våren eller bladföröka den. Då skär du ett blad tvärs över i ca 5 cm bitar, sticker ner dem snett i såjord med rätt ände ner! Håll jorden fuktig, lägg ett papper över. Snart har småplantor vuxit ut vid varje nerv. Du kan också dela bladet på längden och ställa varje bladhalva med snittytan neråt i såjord i t ex ett frigolittråg. Hål i botten, fuktig såjord, papper över. Vid varenda nerv kommer snart en liten babyplanta – det ser ut som ett halsband.

Bild: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson