Kamelia, Camellia japonica
Sommarhalvåret får den tillbringa utomhus, skyddad mot stark sol, vind och regn. När hösten och kylan kommer lyfter du in plantan till vinterplats. Det är en surjordsväxt, så därför passar Rododendronjord bra när det är dags att plantera om. Den trivs i relativt liten lerkruka och med att planteras om sällan, vart annat - vart tredje år. Flytta inte på växten i onödan, vrid eller vänd den inte heller. Knopparna kan då falla av. Om det behövs, beskär du växten i juni eller juli. Kamelia blommar allt från sen vinter till vår beroende på sort. Knopparna tar väldigt lång tid på sig att slå ut i blom, så misströsta inte, om det dröjer.
Kamelia har rykte om sig att vara en av de mest krävande skönheterna och nog är det en utmaning att ta sig an den. Men – om bara förutsättningarna finns, är det inte så svårt att få den att växa och trivas.
Om du bara lär dig, hur växten vill ha det och lär dig dess årsrytm, är det helt plötsligt lätt!
Kamelia tycker inte om häftiga svängningar eller förändringar, den vill ha jämnt av ljus, värme och luftfuktighet. Växten vill stå ljust året om men aldrig i solen och så trivs den bäst, där det är svalt. Du ska dock komma ihåg, att den inte sätter knopp i temperaturer under 15°. När du vet detta blir rytmen naturlig och inte så svår att följa.
Från hösten och över vintern
Ställer du kamelian ljust och i 6-8° – så som det ofta är i till exempel ett inglasat uterum. Under två månaders tid förslagsvis februari till mars-april ger du den 15-18° för att kunna sätta knopp. Håll luften fuktig och skugga, om det behövs. Nu växer nya skott fram och snart kan du se att knoppsättningen börjat. Då sänker du temperaturen till 10-12° och luftar väl. När all risk för nattfrost är över, kan kamelian stå ute på en plats, som är väl skyddad mot vind och regn.
Du kan få knopp i kamelian utan den högre temperaturen men då blommar den senare och med färre blommor.
Kamelia är en surjordsväxt, som inte tål kalk varken i jord, vatten eller näring. Allt måste vara kalkfattigt, med lågt pH-värde.
Övrig skötsel
Växten trivs i liten lerkruka och planteras om högst vartannat år. Den har inga stora krav på jorden men trivs bra i mullrik jord med grov, kalkfri sand.
Vattna måttligt med kalkfattigt, mjukt vatten och häll svag dos näring däri under växtperioden. I svalt rum vattnas ytterst försiktigt.
Vänd, vrid eller flytta inte på växten i onödan – risken är då stor att knopparna faller av. Inget kan väl vara mer ledsamt än att efter lång, lång väntan på att knoppen äntligen ska öppna sig i stället finna den på fönsterbrädan.
Kamelia finns med enkla och fyllda blommor och färgerna vitt, rosa och rött och tvåfärgade. De allra flesta saknar doft – man kan inte få allt här i världen.
Historia
Kamelia har odlats i Europa i flera hundra år och till och med i Uppsala fanns det blommande exemplar i slutet av 1700-talet. Det påstås, att det var den tyske missionären Georg Josef Kamel, som levde mellan 1661 och 1706 som förde de första kameliorna till Europa från Filippinerna, där han verkade.
Att kamelian skulle bli något stort, kände nog den tyske gartnern Jacob Seidel på sig. Han arbetade i Jardin des Plantes i Paris, när han blev kallad till militärtjänst hos Napoleon. Han fyllde ryggsäcken med kameliaplantor från le Jardin, flydde från armén och väl hemma i Tyskland startade han ett företag tillsammans med sin bror. Trädgården fanns kvar ända till andra världskriget och hade då levt kvar under flera generationer duktiga odlare och var fortfarande både välkänd och ledande.
Under tiden spred sig ryktet om den lönsamma odlingen av kamelia och man startade och byggde upp stora odlingar i Frankrike, Italien, Holland och Belgien, där de fortfarande odlas och exporteras till bland annat vårt land.
Jacob Seidel hade rätt - kamelia blev något stort! Den var 1800-talets modeblomma framför andra och den som bidrog till att göra den mäkta populär var Napoleons kejsarinna Josephine. Hon odlade kamelia i stor skala på slottet Malmaison, där hon bodde.
Intresset för kamelia ökade ännu mer, sedan Alexandre Dumas d y hade skrivit sitt skådespel Kameliadamen, som väckte stor uppmärksamhet och som ’alla’ såg.
Kamelia odlades inte som nu bara som krukväxt, nej den användes som avskuren till dekorationer av allehanda slag. Den var omtyckt i kransbinderi, som bordsdekoration och som prydnad både i damernas hår och herrarnas rockuppslag.
Kanske kan det vara roligt och intressant att känna till lite om historien kring en av våra vackraste, mest undersköna krukväxter.
Det är med växter som med kläder – modet växlar. På senare år har intresset för kamelia ökat och fler och fler arter och sorter odlas – den ena vackrare än den andra. Det ordnas utställningar av dessa underbara skönheter allt ifrån små, spretiga men skulpturalt formade exemplar till stora buskar och träd i jättebaljor. Se i våra butiker ut ett vackert exemplar med många knoppar och tänk dig dem utslagna.
Då är det inte svårt att bestämma sig för att anta utmaningen. Och lyckas!