Echeveria
Säsong:
De allra flesta echeverior finns att köpa så gott som året om.
Växtplats:
Ljus och solig, växten tål direkt södersol. Sommartid även ute, vintertid om möjligt ljust och svalt men frostfritt.
Vatten och näring:
Rikta den tunna vattenstrålen i krukans kant, spill inte på bladen. Låt jorden torka före nästa giva. Från vår till höst mycket svag dos av kalkrik näring i vattnet. Det enda växten inte tål är för mycket vatten, så var ytterst försiktig!
Hur du gör sedan:
Klipp bort vissna blomstänglar. De många rotskott som växer fram i eller runt plantan kan du låta sitta kvar och få en hel matta av dem. Eller också kan du skära loss dem och plantera i egen kruka. De trivs i kalkhaltig, porös och väldränerad jord, så blanda gärna Blomsterlandets Blomjord med ca 1/3 små lecakulor eller grovt grus. När hösten kommer, ställer du om möjligt växterna ljust och frostfritt som på ett inglasat uterum. Den svala perioden här befrämjar blomningen. Ju kallare rum desto mindre vatten förbrukar växten, så var ytterst försiktig. Vattna aldrig på redan fuktig jord!
Vid omplanteringen rensar du bort allt torrt och visset undertill, så kommer luften åt och minskar risken att plantan ska ruttna.
Värt att veta:
Echeveriorna är suckulenta växter, som lagrar vatten och näring i de tjocka bladen. De har ett grunt och tunt, utbrett rotsystem för att snabbt kunna fånga upp det näringsrika regnvattnet, när det äntligen faller efter en torrperiod. Använd alltså grunda krukor eller skålar med stora bottenhål vid omplantering. Om växten inte beskärs på sina rotskott, breder den ut sig till en matta eller hänger dekorativt över kanten.
Undvik att röra vid de daggiga sorterna, efter dina fingrar blir det fula märken/ fläckar.
Plantera dem i grupp med andra växter, låter dem täcka jorden under stamväxter eller har dem i krukor av betong och metallfärger. Tänk på att bara plantera dem ihop med växter med samma krav på vatten – annars kan deras liv förkortas.
Sitt namn fick släktet år 1828 efter den mexikanske blomstertecknaren Atanasio.