Reportage

Förodla för fullt med Erik och Patrick

När julen städats undan börjar sommarträdgården ta fart hos trädgårdsentusiasterna Erik Dahlin och Patrick Oscarsson. De har testat sig fram när det gäller att driva upp frön och förkultivera dahlia och här delar de med sig av sina bästa tips.

Vad kan man så i januari?

– I januari är det så tråkigt och man är bara pepp på att få sätta igång så snart det bara går. Jag måste erkänna att jag valt en del växter bara för att man kan så dem tidigt på året, ler Patrick Oscarsson.
– Va? Är det därför vi har så himla mycket röllika överallt? utbrister Erik med ett skratt och avslöjar sedan att han går och rycker upp dem han hittar. Ja. Det enkla svaret på Eriks fråga är faktiskt ja.

Röllika åkte med i fröbeställningen bara för att det är en av de tidigaste sorterna att så. Liksom lavendel. Och jätteverbena. Men jätteverbenan ville inte ta sig först. Då var det dags att googla och mycket riktigt hittade de svaret där – frön av jätteverbena kan behöva stå kallt ett tag för att gro. Sagt och gjort. Efter en period inne i kylskåpet tittade små gröna hjärtblad fram. Lavendeln har de lyckats ”lura” i blom redan första säsongen genom att så den riktigt tidigt.

– Nu har vi läst på om penséer också. Vi testade att så dem i januari förra året för att få egna blommor till tidiga våren, men det var segt. Det blev liksom inget. Fast nu har vi läst att om man sår dem redan på hösten kan man låta dem vila under vintern för att sedan driva på dem på våren, berättar Patrick.

Växthuset fylls snabbt när man börjat skola om alla småplantorna. Plugg- brätten och krukor med sticklingar står om vartannat på bänken.

Att driva upp frön - smarta tillbehör

I januari och februari – rätt händelselösa månader för många av oss – spenderar Patrick större delen av sin lediga tid i växthuset. Själv kallar han det för sin egen form av mindfulness.
– Fröer är lite för pilligt för min del, så vi ses inte särskilt mycket under den perioden, skrattar Erik.
– Men du ansluter ju senare, när det är dags att skola om plantorna, säger Patrick.

Att just skola om sina frösådder – i omgångar – är något Erik och Patrick verkligen är noga med. Att inte frestas att plantera om i en alltför stor kruka utan hellre låta plantan utvecklas i sin takt och plantera om flera gånger istället. Framför allt när det gäller ätbart. En del smarta tillbehör har också gjort skillnad. Värmemattan, till exempel, som ger sådderna värme underifrån.

Men allra bästa tipset måste nog ändå vara att toppa, toppa, toppa.
Växter trivs i regel att stå med rötterna i varm jord (omkring 25 grader). Värmemattan stimulerar rottillväxt på värmegynnade växter som gurka och tomat som utvecklas bättre i varm jord. Varm jord gör också att sticklingar rotar sig bättre.

– Man ser verkligen skillnad på de plantor som hade fått en värmematta under sig. De blev kompakta och fina och sprang inte iväg som de andra, säger Erik. De slår även ett slag för bevattningsmattan. Om man inte vill köpa bevattningsmatta tipsar de om att använda tjockare disktrasor att lägga under såbrättena eller krukorna istället, för att på det viset kunna vattna de små plantorna underifrån.

– Men allra bästa tipset måste nog ändå vara att toppa, toppa, toppa. Genom att klippa av toppen på plantan får man buskiga plantor och det är förstås bra. Men om man dessutom planterar toppsticklingen så kan man få ännu fler plantor. Och det vill man ju, säger Patrick nöjt.

Det är i växthuset som mycket av arbetet sker. Erik och Patrick ser till att hålla det uppvärmt för att kunna få plats med sina försådder där. Tack vare växthuset kan de unna sig att så mycket. Dessutom finns det ytterligare en anledning till att det behövs mycket plats. Förutom att de skaffar sig sticklingsplantor har de lite svårt för att gallra:
– Det känns sorgligt att behöva välja bort plantor. Förra året tog vi hand om alla tomatplantor i alla fall. Det blev rätt många till slut, men vi kunde ge bort en del, minns Erik.

Tips inför vinterförvaringen är att sätta namnlappar på dahliaknölarna om man som Patrick har samlat på sig många sorter. Att förkultivera dahlior är ett stort intresse.

Förkultivera dahlia i plastpåse

Förutom att toppa sina försådder testade de att toppa en dahlia. Och se, den bildade små knölar, så nu har de ytterligare en i sin samling. Faktiskt är deras kärlek till dahliorna en av anledningarna till att de investerat i ytterligare ett växthus. Var ska annars alla dahliaknölar få plats?

Drömmen är ju att ha en ”dahlia-åker” längs med trädgårdens ena långsida. Förra året fick alla dahliaknölarna inte plats när det var dags att förkultivera dem. Även om Erik och Patrick fick låna ett stall för alla hinkar med dahlia i där de fick stå för att få försprång innan utplanteringen, så var det något som inte blev bra. För att inte tala om jobbet med att transportera alla hinkar med varsin dahlia i. Har man 46 knölar så blir det 46 hinkar... Därför fick det bli ett litet växthus till, så att de fick utrymme att förkultivera och förodla sina älskade dahlior.

– Vi läste att man kan ha dahliorna i plastpåsar när man ska förkultivera dem, som ett alternativ till alla hinkar. Då slipper man all jord. Det verkar rätt smart, säger Patrick.
De resonerar sig fram till att man kanske skulle kunna lägga ut alla dahliaknölar på en presenning inne i växthuset för att slippa alla plastpåsar, så att växthuset blir som en enda stor plastpåse. Om det bara går att hålla värmen. Och rätt luftfuktighet.

De har haft lite otur med en av sina favorit-dahlior; Café au Lait. Det blir ett tredje försök i år. Däremot var det en annan sort som bredde ut sig något enormt, som de egentligen inte är särskilt förtjusta i alls. På frågan om de verkligen ska sätta den även om de inte tycker om den säger de helt oförstående:
– Men vaddå. Det är klart vi ska plantera den. Vi har ju den!
I Eriks och Patricks trädgård finns rum för alla.

Dahliafavoriten 'Café au lait'

Eriks och Patricks tips för dahlior

Plantera inte ut dahlian förrän risken för nattfrost är förbi. Fast det är inte hela världen om frosten skulle slå till. Dahliorna kommer tillbaka, även om det tar lite tid.
Gödsla gärna dahliorna med tomatgödsel och massor av kogödsel. Det ska visst vara bra.

Tre favoritdahlior:

Franz Kafka

Liten pompom som går från ljust rosa i knoppstadiet till att bli knallrosa när den vecklar ut sig.

Café au lait

Nytt försök i år med denna storblommiga, ljust aprikostonade blomma.

Wizard of Oz

Förhållandevis liten pompom i blekrosa.