Påsk med Linda Schilén - njut av vårens första blommor
Entrén blir den första platsen Linda väcker till liv ur vintervilan, här städas det, löv borstas bort och utemöbeln torkas ren. Därefter kan det roliga börja, att inreda med krispig grönska och näpna blommor.
Så här tidigt på säsongen behövs inte många växter för att skapa en ombonad och välkomnande entré. Ett par krukor och några kransar är allt som behövs för att få till den inbjudande vårkänslan till påsk. För mycket gröna växter anser Linda snarare blir en allt för stor kontrast mot den ännu ej vakna naturen, den som knappt har börjat knoppa sig.
Linda har alltid ett par olika krukor med blommor i säsong på entrén. Den största av dem står på golvet, den mellanstora på en pall och den minsta på bord. Penséer är självklara som vårvinterblommor. De är näpna och finns i en mängd olika kulörer men framför allt är de tåliga mot låga temperaturer. Det om något är viktigt så här en tidig försäsong när de om nätterna kan vara frysgrader under nollan.
Hon arrangerar penséerna på låga fat och brickor tillsammans med naturligt infärgade ägg i himmelsblått och havregult, de blir till ett vilsamt blickfång på rottingbordet. Här på Lindas förstukvist går färgerna i ockragult och rött, så även kulörerna på växterna. De småblommiga penséerna är gulorange med inslag av burgundy. Små färgdetaljer som har stor betydelse för ett harmoniskt och genomtänkt intryck.
Påskliljorna är också ett måste i förstukvistens krukor, med sina glada gula trumpeter till blommor, skapar de en omedelbar känsla av påsk. Linda blandar höga sorter med låga som tex minipåskliljorna ’Tête-à-Tête’.
De sistnämnda är så näpna. Översätter man sortnamnet blir det ’kind mot kind’, hur gulligt som helst! Namnet lär de ha fått för att de pyttesmå blommorna kommer två eller flera på varje stängel och sitter så tätt ihop att de nuddar vid varandra. I krukans mitt planteras en krypvide på stam som när det börjar blomma är en riktig godsak för pollinatörerna.
Hemma hos Linda hyllas varje högtid med sin unika krans och så även till påsk! Då är kransens stommar av björkris eller av fjolårets humlestjälkar som blivit snyggt förvedade. Kransarna dekoreras med äggskal, eterneller från förra sommarens blomsterodling och naturens ”fjädrar”, blomvippor från trädgårdens prydnadsgräs!
Kransarna pryder väggarna men det blir också fina inramningar av planteringarna som hon gör i krukor. Hon binder ihop kransarna med jutesnöre eller ståltråd (som kan återanvändas om och igen) och lägger dem på krukans kant.
Det här är nog det enklaste pysslet man kan göra som lyfter hela arrangemanget en nivå! I krukarrangemangen sätter hon även ner kvistar av björkris. De passar så fint in i sammanhanget då påskris och påskens dekorationer lär symbolisera vårens grönska och pånyttfödelse!