Spara dina julblommor
Ta hand om växterna i julgruppen
De stämningsfulla planteringarna innehåller ofta flera olika växter, som kan ha helt olika behov när det kommer till vattning. Det gör att julgrupperna ibland börjar se lite hängiga ut efter 3-4 veckor då växterna kanske blommar ut vid olika tillfällen och får för lite eller för mycket vatten. Så i det här fallet kan det vara en bra idé att plocka isär planteringen och ta till vara de växter som kan leva vidare. De julblommor som vissnat eller torkat är inget att spara på.
Vet du att du vill försöka ta hand om dina julblommor efter högtiderna så kan du se till att du har en påse Blomsterlandets Blomjord och några krukor i olika storlek. Se till att ha ett rejält papper eller några tidningar till ”planteringsduk” på bordet. Då skräpar du ner mindre och har bara att kasta resterna efteråt.
Julblommor – ge dem nytt liv
Julstjärna
Julstjärnan kan du planterar i lite större kruka och skär samtidigt bort alla stjärnor och ett par blad därunder. Använd handskar – saften kan irritera. Vattna och ställ krukorna ljust. Snart bryter nya skott fram, som du toppar en gång. Över sommaren kan de stå ute på en väl skyddad plats. Vill du försöka få tillbaka de färgglada högbladen på julstjärnan till nästa jul? Här kan du läsa vad du måste göra.
Azalea
Azalea i kruka är populära som julblommor, fortsätt att sköta dem som vanligt, ta bort vissna blommor efterhand, ställ den ljust och undvik direkt värme så kommer den fortsätta att vara fin även efter jul. Ge den 1 dl vatten om dagen med näring i vattnet. Azalea, som står i grupp med andra julblommor ger du en egen kruka i samma storlek som tidigare eller möjligen 1 cm större. Fyll ut med rododendronjord eller kalkfattig Blomjord. Här kan du läsa fler skötselråd för azalea.
Begonia
Julröd begonia är en tacksamm krukväxt. Se till att ställa den så ljust som möjligt under vinterhalvåret. När begonian blommat över kan du börja med att toppa ner dem, plantera i lite större kruka, ställ dem ljust och vattna med lite näring i vattnet. Efter detta får du jättefina plantor. Fler tips för begonia kan du läsa här.
Hyacinter
Hyacinterna är klassiska julblommor men även de kan få ett fortsatt liv – i rabatten! Börja med att skära bort vissna blommor, samlar ihop lökarna i en skål med lite jord i botten och runt dem. Ställ undan dem men vattna, näringsvattna och sköt om dem. När det våras, planterar du ut dem i rabatten.
Jul-enar och andra barrväxter
Populära inslag tillsammans med julblommor i julgrupper. Ge dem en ljus plats, vattna och håll dem jämnt fuktiga. De får inte torka! När frosten är helt borta, kan du plantera ut dem fritt i rabatt eller i stor kruka på balkongen.
Julrosen
Den skiraste av alla julblommor. Julrosen ställer du ljust och så svalt som möjligt. Håll jorden lätt fuktig, näring i vattnet. När du kan få spaden i jorden planterar du ut den. Välj platsen med omsorg, julrosen tycker inte om att bli flyttad när den väl blivit planterad i rabatten.
Jultulpaner med lök
Sköt dem som andra julblommor som är lökväxter, till exempel hyacinterna. Nästa gång de blommar ute, blir de högre än nu.
Jultazetterna
Dessa är inget att spara, de klarar inte vårt uteklimat och när de gjort sitt som julblommor kan du kasta dem.