Mini-julgran vid entrén
Julens första julgran
En minigran vid entrén är ett enkelt och mycket dekorativt sätt att skapa den där första julkänslan. Pynta, klä den med ljus eller behåll den naturell. Eftersom granen är planterad i kruka kan du enkelt lyfta in granen på julafton, och vips har du ett grandoftande hem!
När våren kommer och det går att gräva i marken, kan du plantera din lilla gran i trädgården. Men tänk på att den inte kommer vara liten för evigt. Välj platsen med omsorg och tänk på att granen ska stå där länge.
Krukodlad kungsgran från Sverige
Den krukodlade kungsgranen som du hittar hos oss är odlad i Sverige. Det är en nordmansgran, och som du kanske vet har den fått namnet Kungsgran av den fina traditionen att kungen alltid fick sina julgranar av typen nordmansgran från skogshögskolans elever.
Den här varianten odlas i kruka och står i krukan från att de är en liten planta - till skillnad från när granarna odlas på friland och sedan grävs upp och placeras i kruka inför försäljningen. Får granen växa i krukan från start blir kvaliteten bättre och den lever längre. Granodlingarna kontrolleras regelbundet för att kunna ge granarna den perfekta balansen av de viktigaste näringsämnena, vilket gör dem frodigt gröna och friska.
Vänj julgranen stegvis vid en ny temperatur
Är det många minusgrader när du köper din gran och den har stått ute där du köper den, behöver den vänjas vid varmare temperatur gradvis om du tänkt ha den inomhus. Börja med att sätt din julgran i exempelvis ett garage eller svalare utrymme som ett trapphus eller inglasat uterum. Låt den stå där, i ca 10 grader varmt, i 1-2 dagar, för att sedan komma in i rumstemperatur.
Vill man kunna spara granen till nästa år, så ska man försöka ha den inomhus max 6-8 veckor. Efter det kan det hända att den lilla granen börjar skjuta nya skott, och då tål den inte längre att ställas ut i kylan utomhus. Annars kan du slussa ut den på samma sätt som när du tog ut den.
Vattna din julgran i kruka
Det är viktigt att man vattnar sin julgran. En julgran i den här storleken vill ha ca 2-4 dl per dag. Enklast är om du känner på jorden först - om den är fuktig eller inte och sedan vattnar efter behov.
Kungsgran på kryssfot
Den här kungsgranen står på en kryssfot i trä, som fästs genom ett hål som är borrat i stammen på granen. Den lite mindre kungsgranen på kryssfot perfekt för mindre rum inomhus eller på uteplatsen och uterummet.
Granen klarar sig utan vatten i ett par veckor, men har gjort sitt när julen är över. Kungsgranens barr sitter lite hårdare när den torkar, så motsatt vad man kanske tror så blir det inte så mycket barr på golvet.