Julstjärna - adventsblomman som alltid är rätt
Julstjärna - lite historia
Enligt sägnen kom växten julstjärna till på följande sätt. Aztekerna var ett indianfolk i Mexico med sin storhetstid från 1300-talet och ett par århundraden framåt. En av aztekernas gudinnor dog av olycklig kärlek och där hennes brustna hjärta droppade blod till marken, där uppstod dessa blodröda ”blommor” som vi idag kallar julstjärna.
Växten julstjärna fick sitt namn Poinsettia efter en amerikansk ambassadör och botanist i Mexico, Joel Poinsette. Det namnet har levt kvar länge och i många länder kallas växten fortfarande så.
Tysken Paul Ecke, som emigrerat till Kalifornien, började i början av 1900-talet att sälja julstjärna som snittblommor vid juletid. Efter en tid började han också att odla dem i kruka, han förädlade och förbättrade dem och han kan nog påstås vara den nutida julstjärnans upphovsman.
Julstjärna är en tålig växt - men inte vid kyla
Julstjärna är en tålig växt, som blommar i flera veckor. Den har inga stora krav men skona den ändå från sådant som påverkar den negativt.
Julstjärna tål inte kyla, drag, kallt vatten, direkt värme som ett hett element eller etylengasen från färsk frukt.
Tänk på att växten inte tål temperaturer under 15°C. Du ska alltså köpa i en butik där den stått varmt hela tiden. Packa in den väl vid hemtransporten och låt den inte stå kvar i kall bil. Om temperaturskillnaden mellan ute och inne är stor, öppnar du papperet lite i taget och låter din julstjärna vänja sig vid stugvärmen utan att få en värmechock. Glöm inte flytta din julstjärna, om du har den på fönsterbrädan och du öppnar fönstret.
Vattna din julstjärna gärna med ljummet vatten och låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna.
Att spara och ta tillvara
Om din julstjärna är frisk och grön när julhelgerna är över, kan du spara den.
Skär av stjärnorna och ett par blad under. Ställ krukan ljust. Snart skjuter späda skott ut vid varje bladveck. Då är det dags att plantera om julstjärnan i lucker och porös jord som t e x Blomsterlandets Blomjord.
När skotten går att hantera, kan du toppa dem, så blir din julstjärna ännu tätare. Över sommaren kan den stå ute på väl skyddad plats. Häll svag dos Blomsterlandets krukväxtnäring i vattnet och håll jorden lätt fuktig - aldrig blöt. Ta in växten innan nätterna blir kalla.
Få julstjärnan att ändra färg igen
Om du vill ha de färgade högbladen på julstjärna, måste du se till att den får minst 12 timmars obruten natt under ett antal veckor. Enklast är att varje kväll ställa ner växten i en absolut svart plastsäck eller att ställa den i ett rum, där man på inga villkor får tända den minsta lilla lampa. Då förstörs hela ”behandlingen”.
Varje dag ska din julstjärna stå så ljust som möjligt. Du får inte glömma bort den varken kväll eller morgon. När de översta bladen fått färg, kan du avbryta behandlingen. Nu har du lyckats få nya stjärnor i växten, du har odlat din egen julstjärna.
Julstjärna som snittblomma
Vill du använda julstjärnan på fler sätt än bara en vacker krukväxt, så är det bara att plocka fram saxen. Julstjärnan är fin i buketter ihop med vinterns tallris och kvistar med bär, eller bara som de är i små vaser.
När man klipper av en stjälk på julstjärnan kommer det sippra ut växtsaft. Genom att snabbt doppa den avklippta stjälken i varmt vatten stoppar du upp växtsaften och snittblomman håller bättre.
Snittet på själva krukväxten kan fortsätta att blöda, så var lite försiktig för en del kan uppleva irritation om man får saften på huden.