Julgran – så sköter du den
Steg 1:
Låt din julgran gradvis vänja sig vid värme inomhus genom att låta den stå någon dag i garaget eller farstun. Det bästa för granen är att inte vara för snabb med att ställa in den i värmen.
Steg 2:
Såga av en liten bit av stammen precis innan du sätter din julgran i vatten. Tänk på att göra den nya snittytan så jämn som möjligt. Det här kan du göra redan innan du tar in den, till exempel när den står i garaget i väntan på att komma inomhus. Använd en stadig julgransfot, det finns flera modeller. Och se till att den alltid har vatten.
Steg 3:
Vattna din julgran! Den lilla mängd vatten som ryms i julgransfoten tar fort slut, så fyll på ofta, särskilt i början. Rödgran och kungsgran kan dricka flera liter de första dygnen inomhus. Gör det till en daglig rutin att titta till vattnet i julgransfoten.
Undvik helst att placera granen nära en värmekälla, som ett element eller öppen spis.
Sedan är det bara att pynta!
Julgran – en traditionell glädjespridare
Traditionen att klä och smycka granar kommer söderifrån och redan i mitten av 1600-talet lär man ha gjort så i det tyska furstendömet Pfalz. I Sverige blev det vanligt med julgran i hemmen för bara ca 100 år sedan. I mer välbärgade hem hade man anammat den nya trenden ca 50 år tidigare. Från allra första början var julgranens uppgift att hålla onda makter borta, nu får den oss att känna riktig julstämning och barnens ögon att glittra.
Du kan läsa mer om hur julgranar odlas i vår artikel Granens väg till butiken.
Här kan du läsa mer om vårt stora sortiment av julgranar i butik.