Hyacint – allt du behöver veta!
Hyacintlökar lagom till advent
När första advent närmar sig hittar du de fina små lökarna av julhyacinter i butik. De står där glänsande granna och med knoppen mer eller mindre synlig. Trots att lökarna har lite olika färgnyanser kan det vara svårt att avgöra hur blommorna på en hyacint blir. Därför är blomfärgen markerad genom att hyacintlökarna är planterade i olikfärgade krukor – bara att titta efter på krukan, så får du rätt.
Hyacinter är kravlösa och det är lätt att lyckas. Att följa löken till utslagen blomma är en av julens alla små höjdpunkter.
Plantera din hyacint i kruka
- Plantera dina lökar i större kruka eller gör ett fint arrangemang av dina hyacinter i skål eller korg.
- Använd vanlig blomjord.
- Tag av plantkrukan och plantera lökarna så att de står stadigt.
- Vattna runt hyacintlökarna – aldrig på dem.
- Ställ din kruka ljust och där det är lite svalt – hyacinter vill helst inte stå direkt över ett element. Blomningstiden förlängs om du ställer hyacinterna svalt, även om det bara är nattetid.
Hyacint i lökglas
Ta av krukan och skaka försiktigt av så mycket jord som möjligt från löken. Det sista sköljer du bort i vatten. Var försiktig med rötterna, hyacinter är sköra! Sedan fyller du på så mycket vatten i lökglaset, att rötterna på din hyacint hänger ner i det men att det inte når själva löken. Snart fylls glaset av ett vitt, vackert rotsystem. Glöm inte att fylla på vatten till din hyacint då och då.
Blir din hyacint lång och lite gänglig går det bra att klippa av stjälken och ha den som snittblomma istället.
Alla hyacinter doftar men alla doftar inte lika starkt
Även du som inte tål starka dofter, kanske kan ha hyacinter i hemmet. Det finns de som har starkare och kryddig doft men också varianter med mildare doft. I butiken finns en så kallad doftkod, där de olika sorterna anges efter hur stark doften är. Läs på den och välj hyacint därefter.
I svalt rum märks doften mindre. Har du en inglasad balkong, kan du ha din hyacint där – under förutsättning att du ser den och har glädje av den.
Färger och former
Hyacint finns i flera färger allt från vitt och crèmevitt, till gult, orange, rosa, rött, blått och lila, som ibland kan se nästan svart ut. De vanligaste färgerna till jul är vitt, blått och rosa.
Den enskilda blomman är tratt- eller klockformad och blommorna sitter tätt, tätt på stängeln. Hyacint är tjock, cylindrisk och kommer rakt upp ur löken. Blommorna börjar slå ut nerifrån den tätt besatta klasen och det dröjer tills toppblomman slår ut.
På den vilda arten av hyacint är blommorna lika stora som på de odlade sorterna men de sitter betydligt glesare. Å andra sidan blommar i regel vild hyacint med flera stänglar.
Lite hyacinthistoria
Hyacint härstammar från länder kring Medelhavets östra del, SÖ Turkiet och V Syrien.
Det är känt att redan romarna odlade hyacinter och både den grekiske skalden Homeros, som levde på 700-talet f. Kr. och den romerske Vergilius, som levde på århundradet f. Kr skriver om växten.
Man vet också, att en tysk läkare och botanist, som hette Leonhardt Rauwolf, samlade in växter i Turkiet och år 1573 tog han hyacinter med hem. Även flamländaren Charles de l’Ecluse samlade växter, bland dem hyacinter. De spreds till Österrike och Tyskland och senare till Holland.
Sedan 1600-talets slut har hyacint odlats kommersiellt och var under en tid så populära att nästan en hyacintfeber liknande tulpanhysterien, bröt ut. Detta särskilt i England och Holland, som än idag är löklandet framför alla andra.
I Olof Rudbecks katalog över växter i Uppsala Botaniska Trädgård från 1685 finns mer än 40 sorter av hyacint upptagna. Det är mer än 300 år sedan!
Under 17- och 1800-talet var hyacinter otroligt populära. Det berättas, att den franske kungen Ludvig XV:s mätress Madame de Pompadour odlade många hundra hyacinter på glas på slottet Versailles. Hon var oerhört slösaktig med statens pengar och ordnade fester utan like. Ofta hade hon då levande smycken på sig, gjorda av hyacintblommor.
Hyacinten har alltså en lång historia – när du planterar dina lökar, för du den vidare.
Myter och sägner
Kring så gamla växter som hyacint har det i alla tider uppstått myter och sägner. Förr i tiden såg man tecken och symboler på ett annat sätt än vi gör idag. Det berättas följande om hyacinter.
Apollon var i den grekiska mytologien solens och ljusets gud. Han älskade den sköne ynglingen Hyakinthos från Sparta. En gång skulle Apollon lära ynglingen att kasta diskus. Det slutade tragiskt med att diskusen träffade Hyakinthos, som dog. Det var den svartsjuka västanvinden Zephyr, som styrde diskusen så att den träffade Hyakinthos. Där hans blod droppade till marken, där växte en skön hyacint upp.