Vilka växter passar på gravplatsen
Precis som då du anlägger en plantering eller rabatt skall du tänka på växternas höjd och egenskaper. Lämpligen planterar du de höga växterna längst bak för att sedan låta de hängande växterna flyta ut över planteringens kant, som ett mjukt avslut. Där emellan låter du växter med en färg som binder samman planteringen ta för sig och skapa en enhetlig känsla.
Vårplantering på gravplatsen
Redan innan tjälen har gått ur jorden kan du plantera penséer. Bara du kan komma en liten bit ner i jorden med spaden så går det bra. Eller ställ en skål med penséer i vinterriset, om det ligger kvar.
När risken för sträng nattfrost är över, är det dags för lökväxter och tidigblommande småväxter. Om du planterade lökar i höstas, blommar de snart. Annars kan du köpa ”färdiga” lökväxter i kruka och plantera nu. Alla är bedårande söta och utomhus är blomningstiden lång. Tänk på om kyrkogården råkar ha rådjur som strövar omkring, då får till exempel narcisser av olika slag stå kvar mer ostört.
Passande sommarblommor på gravplatsen
Genom att välja rätt växter utifrån läge och årstid kan du skapa en gravplats med blommor som blommar vackert under lång tid. Då sommaren kan vara både varm och torr kan gravplatsens växter vara i behov av vatten flera gånger under säsongen. Skall du plantera på en gravplats i soligt läge kan det vara en bra idé att välja växter som är både tork- och soltåliga.
Sensommar- och höstplantering på gravplatsen
Flera växter blommar ännu fint från sommarens plantering. Vill du komplettera med växter som går i sobra silverfärger som också passar fint i denna årstid är silvergirland, lavendel, silverek, silvernjurvindan, ljungplantorna, och plister några förslag.
Önskas mer färg finns bollkrysantemum i flera färger, prydnadskål, penningblad och alunrot några exempel.
Alla helgons dag – gravsmyckningshelg
Till allhelgona väljer många att besöka graven och tänka på de nära och kära som inte längre finns hos oss lite extra. I denna säsong finns det flera olika gravdekorationer att välja på. Allt från enklare kransar till större dekorationer med en bas av ädelgran som dekorerats.
Under denna period är utbudet av gravlyktor som störst på året. Det finns flera olika sorters gravlyktor och gravljus att välja bland, både runda och fyrkantiga lyktor i flera färger men också både stearin och elektriska ljus. Tänk på att ta med tändstickor eller en tändare till kyrkogården om du vill tända ett ljus.
Gör gravplatsen redo för vinter
Granris av olika slag kan läggas på gravplatsen eller delar av den som en vinterklädsel. Om du klipper riset i mindre bitar och lägger dem omlott, binder de varandra och blåser inte så lätt bort. Trä in änden i ris, som redan är på plats, så ”flätar” du nästan ihop det.
I olika delar av vårt långsträckta land, har vi olika traditioner. Låt dem leva vidare. I söder smyckar vi graven med vita blommor till Alla helgons dag och sparar krans och dekorationer till advent eller Lucia. I norr är det ofta för kallt för blommor och vintersmycket läggs redan till Allhelgonahelgen.
En bukett med tulpaner håller bra och passar på graven även vintertid, är det kallt ute fryser blommorna, men de behåller både form och färg.
En bukett med rosor blir en fin kontrast till gravens bädd av granris Är det kallt fryser rosorna men håller sig lika fina ända tills det blir töväder.