Odla på balkong - Kristines tips
– Intresset för mat och matlagning har funnits sedan länge och självklart har jag alltid haft en dröm om egna kryddor och grönsaker, säger Kristine.
När Kristine flyttade till en större lägenhet med balkong började tankarna gro och odlarlusten att växa. Startskottet gick då hon i julklapp fick en kvällskurs med inriktning ”odling på liten yta”, efter det finns ingen hejd på intresset.
– Utifrån ledorden ”odling på liten yta” skissade jag sedan upp balkongen på precis samma vis som man planerar en trädgård. Det blir mycket enklare att planera och göra inköp om man har en bra grundskiss att utgå från, säger Kristine, som verkligen gillar sina balkonglådor:
– De har varit helt fantastiska. Jag valde att investera lite mer pengar i balkonglådorna och köpte varianten med vattenmagasin i, något jag inte ångrat en sekund! Tack vare dem har vi kunnat åka bort över helgen utan att behöva oroa oss för vattningen.
Bra och rätt jord är också viktigt, tycker Kristine och avslutar med en påminnelse om gödsel och vattning.
– Tänk på att gödsla rätt plantor med rätt gödsel, då får du verkligen fina och kraftiga plantor. Glöm inte att vattna och tänk på när du vattnar – morgon och kväll är bäst, speciellt när det blir varma dagar.
Kristine tipsar
- Glöm inte att vattna och tänk på när du vattnar, morgon och kväll är bäst, speciellt när det blir varma dagar.
- Skörda kontinuerligt så att dina kryddväxter fortsätter växa och nya skott frodas - ju mer du skördar desto mer växer det.
- Bor du i en bostadsrättsförening kan du höra med styrelsen om det är okej att du nyttjar någon del av föreningens yta. Ofta är det uppskattat om du då också tar hand om ogräs och håller snyggt runt dina planteringar. Du kan där satsa på bärbuskar som alla kan ta del av i föreningen och som annars är svårt att ha på en balkong.