Balkong- och terrasskalender – september
I södra delarna av landet är det ofta sommar trots höstmånad i kalendern. Njut av det du kan skörda ännu, som till exempel tomater och chili.
Egna kryddor är guld värda. Så här års har koriander, basilika och persilja ofta tagit slut eller börjat se tråkiga ut. Komplettera din örtagård i kruka inomhus med nya plantor av det som du saknar. Kanske prova på att ha en liten hydroponisk odling hemma? Odla dina kryddor i en Harvy-låda.
Dra ner på vattningen när dagarna blir svalare så att du inte övervattnar – sjunkande temperaturer gör att behovet av vatten minskar.
Odlar du prydnadsbuskar i kruka är det en perfekt tid att beskära dem nu. Då hinner såren läka fint innan vintern kommer. Vid behov kan du även plantera om dem i ny, större kruka.
Sätt blomsterlök i kruka för att få härlig fägring till våren. Särskilt bra för krukodling lämpar sig tulpaner och narcisser, komplettera gärna med ett lager krokus eller pärlhyacinter i ett särskilt lager högre upp i samma kruka.
Dahlior och begonior är mycket känsliga för frost, till och med en kall vind kan skada dem svårt. Skydda med vindskydd och fiberduk om det varnas för frost. Här kan du läsa mer om hur du kan vinterförvara din dahlia.
Vissa sommarblommor ger upp nu – de har helt enkelt gjort sitt för i år. Städa undan visset regelbundet så ser det finare ut och angripna blad riskerar inte heller att smitta övriga växter. Plantera en kruka med härlig höstfägring - ljung, murgröna, cyklamen, aster och silvergirland är vackra höstväxter som passar i krukan.
Om kylan hotar att stanna kvar: plocka de sista tomaterna och lägg för eftermogning inomhus och skörda även squash, paprika och andra köldkänsliga grönsaker.
Se över krukväxter som ska flyttas inomhus så att du inte får med bladlöss, fjärilslarver och annan ohyra in.