Balkong- och terrasskalender – augusti
Blommande växter behöver fortsatt gödslas och vattna regelbundet för att producera blommor. Tomater och andra grönsaker ska däremot torka upp mellan vattningarna så här i slutet på säsongen, så blir de godare. Dra även ner på gödseldosen.
Bind upp växter som blivit höga så att de inte välter eller knäcks av sin egen tyngd – eller av en plötslig storm. Bambupinnar är både snygga och praktiska
Så en ny omgång av dina favoritgrönsaker. De går bra att så direkt i en stor kruka med jord: rädisor, sallat och spenat hinner ge skörd senare i höst.
Ser växterna förfärliga ut efter semestern? Rensa bort det värsta och komplettera med några fina nya plantor så att du kan fortsätta trivas i din oas. Krysantemum och astrar är trevliga sensommarväxter. Nu finns det gott om både blommande och gröna krukväxter.
Klipp färska blad från kryddväxterna och lägg att torka på en handduk inomhus. Det ska vara varmt, torrt och gärna mörkt. När örterna är snustorra läggs de över på glasburkar.
Om väderprognosen hotar med nattfrost, skydda plantorna med fiberduk. Ofta kommer värmen tillbaka efter en enstaka kall natt så här års.
Plocka buketter av dahlior, luktärter och andra snittblommor. Det får växterna att producera fler knoppar och blomma ännu mera.
Mjöldagg drabbar lätt växter på inglasade balkonger där det är omväxlande torrt och fuktigt. Klipp bort drabbade blad och förebygg nya angrepp genom att spraya med bikarbonat utspätt i vatten (2 tsk/l vatten + 2 tsk såpa) eller Kumulus.
Ta sticklingar av pelargoner och fuchsior för att övervintra på fönsterbrädan inomhus i vinter.