Övervintra sommarens uteväxter
Förbered växterna för vintervilan i god tid. Ta bort näringen i september månad, så slutar de att växa, de mognar och klarar sig mycket bättre. Många av våra ettåringar är perenner i naturen och övervintrar, om förhållandena är gynnsamma – det är kylan de inte tål. Lyft in växterna i frostfritt rum eller isolera dem på plats – allt efter dina möjligheter. I stället för att kasta dem, kan du försöka - du har ju inte mycket att förlora men allt att vinna.
Fleråriga växter
- Det krävs för de flesta ett ljust rum, ett med fönster eller växtbelysning. Ju svalare det är i rummet desto bättre, men inte under +5-10°.
- Frostfria, glasade balkonger och uterum är idealiska vinterrum.
- Ljus och temperatur hänger samman. I rumstemperatur, krävs rejäl extrabelysning — vinterdagsljuset räcker inte till.
- Samla ihop dina stora krukor, ställ dem tätt ihop och häng ett eller flera lysrör eller lågenergilampor över dem. Undvik vanliga glödlampor. Lamporna ska vara släckta på natten.
- Nu vintervilar växterna och du vattnar försiktigt och sparsamt och aldrig på fuktig jord. Ingen näring i vattnet.
- Vissa växter kan stå torrare än andra, men ingen ska torka ut.
- En del blad faller av växterna. Sopa upp dem och håll rent, så att de inte drar till sig ohyra.
- När du till våren beskär växterna, bryter nya skott och blad fram och växterna blir gröna igen.
- Ta sticklingar av växterna och övervintra dem i kruka — det tar mindre plats.
Att övervintra mörkt
Det lilla fönstret i lekstugan, förrådet eller garaget släpper in så lite ljus att växterna närmast det tar åt sig allt. Räkna sådana utrymmen som mörka. Men om de är frostfria är de ändå guld värda! Här ställer du in din krukodlade fuchsia, änglatrumpet och margerit. Här förvarar du dina rosor, klematis, dvärgsyren och ormhassel, som alla fäller bladen och inte behöver ljus. Här kan du också förvara dina kryddväxter, som inte tål frost och som kommer tillbaka nästa år. Rosmarin, timjan, dragon och citronmeliss är exempel på sådana.
Dina lökar och knölar kan också tillbringa vintern här – och du ger dem inte en enda droppe vatten.
Om du vill förvara dem i sin kruka, måste du se till att jorden är torr, innan du tar in den. Sluta vattna i god tid – se till att inte regnet väter jorden.
I ditt moderna orangeri
På din inglasade balkong eller ditt uterum, där det är ljust och där du kan hålla frostfritt och upp till 8-10 grader , där finns möjligheter! Här kan du ställa in krukodlade, ömtåliga barrväxter, bambu, kryddväxter och medelhavsväxter som till exempel oliv, lager, myrten, citrus, kamelia, buxbom.
I kallt växthus
Här kan du övervintra många krukodlade växter. Du gräver ner dem i jorden, som du kan täcka med torra löv. Du kan placera krukorna på jorden men isolera dem väl med löv, väv eller bubbelplast. Här kan du ha dina kryddväxter, krukodlade perenner som du låter vissna ner och växter som fäller bladen.
Klätterväxter, buskar och träd i stor kruka
Allt populärare blir det att ha trädgårdsväxter i stor kruka på balkong och altan. Här kan de stå kvar året om under förutsättning, att krukan verkligen är stor och frosttålig.
Här ute bör du isolera krukan och kanske även växten – i synnerhet om platsen är blåsig. Vattna så att hela klumpen bli fuktig. Linda sedan in hela krukan i t ex bubbelplast, säckväv eller annat material. Eller ställ ner hela krukan i en stor kartong, som du sedan fyller med isolerande material. Isoleringen bör inte bli blöt och jorden inte våt av regn. Kanske måste du isolera även växten. Linda in den i fiberväv, i filt, i konstgräs, i tidningar eller annat isolerande material. Helst inte i plast, där det kan bli så tätt, att växten dör. Så fixerar du det med t ex ett nät, som är lätthanterligt och som håller allt på plats. På ympade växter isolerar du väl vid ympstället — det är en ömtålig punkt.
Tag inte bort all isolering för tidigt på våren. Vårsolen sätter fart på växten och nattfrosten kan sedan gå hårt åt det späda.
Krångla inte till det
Om du bara använder sunda förnuftet, kan du övervintra många växter på enkelt sätt. Det är inte alls så svårt som det kan tyckas. Isolera från kallt golv, skydda mot blåst och kyla med luftig, väl förankrad isolering, vattna ytterst försiktigt dem du tagit in och framför allt kom ihåg, att ljus och temperatur hänger ihop. En investering i en växtbelysning kan alltså löna sig! Och en sak till – ju kallare växterna står desto mindre vatten förbrukar de. Det var allt!
Även om du inte har det idealiska rummet för växterna, ska du försöka övervintra dem — det kan mycket väl lyckas ändå. Så försök – du har ju inget att förlora. Lycka till!