Del 5: plantera färdiga plantor
Fordelar och nackdelar med att förodla
Genom att förodla tar du kontroll över fröets utveckling och får småplantor som du sedan sätter i pallkragen på lagom avstånd mellan varandra. Det gör att du får ett försprång jämfört med att så direkt ute i pallkragen. Detta försprång ger dig tidigare skörd förstås, men också mindre arbete i form av gallring och vattning. Du behöver inte passa småplantor riktigt lika noga som frösådder vad gäller vattning och ogräsrensning. Det minskar också risken för att fåglar äter upp fröerna (särskilt vanligt när det handlar om ärtor) eller att sniglar gnager av grodden så snart den tittar upp.
Det går fortfarande utmärkt att förodla till exempel ärtor och bönor, sallat, rödbetor, dill och olika slags kål och mangold. Använd en pluggbox eller en vanlig plastkruka. Även värmekrävande grönsaker som majs, squash och gurka förodlas nu för utplantering om cirka en månad.
Fördelar med färdiga grönsaksplantor
Men – du måste inte göra hela jobbet själv! Det finns färdigodlade odlingsboxar med mängder av små plantor i varje. Enkelt och praktiskt! Småplantorna ska snabbt planteras i jorden, helst inom en vecka efter inköp. Lyft ut hela jordklumpen och dra isär plantorna en och en och plantera dem på lagom avstånd. Ett avstånd om 10–15 centimeter för sallatsplantor och 30–40 centimeter för kål är bra riktmärken.
Du kan också köpa andra färdiga grönsaksplantor av tomat, gurka, chili och mängder av andra grönsaker som paprika, aubergine, melon, squash, sparris (barrotade plantor), kapkrusbär och kronärtskocka. De dyker upp i butik och online i maj och finns att köpa under 1-2 månader framåt.
Plantera småplantorna cirka 1 centimeter djupare än i odlingsboxen och tryck till ordentligt så att roten får fäste i jorden. Vattna ordentligt och regelbundet.
Förodlade plantor är den smidiga lösningen till att komma igång med odlingen rekordsnabbt! Och du behöver verkligen inte känna att du inte "odlar på riktigt", de köpta små plantorna är precis lika bra som när man sår själv - ibland till och med bättre.
Nästa avsnitt handlar om hur du tar gallrar, avhärdar och tar hand om din odling.
Text och bild: Eva Robild