Blomsterlandet

Underbara funkia – skuggträdgårdens drottning

Var glad, om du har en del av din trädgård eller balkong i halvskugga. Där kan du nämligen odla funkia – eller Hosta, som är växtens vetenskapliga namn.

Släktet Hosta är stort och omfattar många arter, hybrider och sorter. Funkians blad skiftar i både storlek, form och färg. De kan vara hjärtformade, lansettformade eller runda, och färgerna varierar från mörkgrönt och limefärgat till blådaggigt och vitstrimmigt. Många sorter har blad med tydlig ådring, vilket förstärker det dekorativa uttrycket. Bladstorleken hos de olika sorterna kan variera avsevärt – vissa blad kan bli stora som serveringsfat!

Funkia odlas mest för de undersköna bladens skull, men blommorna förtjänar också uppmärksamhet. Blommorna, som slår ut i juli, är oftast klockformade, men det finns även sorter med tratt- eller trumpetformade blommor. Gemensamt är att de sitter samlade på höga, slanka och stadiga stjälkar. Vanligast är blommor i nyanser av lila, men även rent vita och blå toner förekommer. Några doftar, och både blad och blommor är fina till snitt.

Funkia i trädgården och kruka

Funkia är en av de bästa skuggväxterna och kan användas i många olika planteringsstilar – från woodland och skuggiga rabatter till krukor och stenpartier. De frodiga bladen gör den också perfekt att plantera tillsammans med perenner som har andra bladformer, exempelvis julros (Helleborus), sockblomma (Epimedium), stånds (Ligularia), rodgersia (Rodgersia) och olika ormbunkar.

Dessutom passar funkia utmärkt ihop med vårlökar, eftersom de stora bladen döljer det vissnande bladverket efter blomningen.

Vill du ha funkia i kruka på balkongen? Se då till att välja en stor, frostsäker kruka eller använda en plastkruka som innerkruka i en vacker ytterkruka. Vattna regelbundet under torra perioder, eftersom funkia trivs bäst i fuktig jord. Isolera krukan om vintern blir kall, så ökar du säkerheten för övervintring.

Släktet Hosta – en japansk skatt

De flesta arter av funkia härstammar från Japan och växer naturligt i skogsgläntor och vid skogsbryn – vilket ger en ledtråd om vad de trivs bäst med: halvskugga, fuktighetshållande jord och skydd mot stark sol. Jorden bör vara svagt kemiskt sur eller neutral och gärna lite tung. Den bör hålla fuktigheten men ändå vara väldränerad, eftersom funkia inte vill stå i ständigt fuktig jord. Har du en lugn, halvskuggig vrå är det idealiskt. Här blir de fina!

Hostahybrider – funkior för trädgården

Förädling av funkior har resulterat i mängder av hybrider och korsningar. Trädgårdsfunkior delas ofta in efter bladfärg. Alla sorter blommar under hög- och sensommar och är härdiga i stora delar av landet (härdighetsklass C), vissa till och med i hela Sverige.

  • Blåbladiga sorter: ’Big Daddy’, ’Halcyon’
  • Brokbladiga sorter: ’Guacamole’, ’June’
  • Grönbladiga sorter: ’Devon Green’, ’Royal Standard’
  • Gulbladiga sorter: ’August Moon’, ’Sum and Substance’