Inspiration

Gör egen julgrupp med amaryllis och hyacint

Att göra sin egen julgrupp är både enkelt och roligt, dessutom blir den personlig. Använd dina favoritväxter och färger. Vi bjuder på lite inspiration för fina planteringar.

Bra att ha när du gör din julgrupp:

  • Kruka – välj en större storlek om du ska sätta ihop flera växter
  • Lecakulor – praktiskt att lägga lite i botten så att det inte blir för blött i jorden.
  • Jord – kan behövas för att fylla upp så att växterna står stadigt.
  • Mossa – alltid användbart i julgrupper
  • Kottar, kvistar och dekorationer – här väljer du såklart fritt vad du tycker är fint och passar till din plantering. Se vad du kan hitta utomhus eller titta in i snittblomsavdelningen i butiken.
  • Växter – såklart. Något man kan tänka på är att sätta ihop växter som har relativt lika behov av vatten. Men oftast har man julgruppen bara i ett par veckor, sedan kan du plocka isär den och sätta växterna i olika krukor eller plantera ut.
    Missa inte miniväxterna! De söta små växterna tar mindre plats i julgruppen och finns oftast i många varianter i butiken.

Knoppiga julblommor

Julens lökfavoriter, hyacint och amaryllis, passar tillsammans i en stor kruka och är ett säkert kort. Ta ur växterna ur plastkrukorna och placera dem tillsammans i krukan. Behöver de koma upp högre i krukan kan du fylla på med lecakulor i botten först. Fyll på med lite mer jord mellan växterna så att de står stadigt. Täck jorden med mossa, stick ner några kvistar av eukalyptus.

Antagligen kommer hyacinterna blomma över snabbare än amaryllisen, så se till att du kanske kan byta ut dem efterhand så kan du njuta av planteringen längre. Vattna lökväxterna sparsamt.

Rosa och röd julgrupp

Ännu en variant med amaryllis och hyacint, men en färgkombination som kanske sticker ut lite bland de traditionella julgrupperna. Vi gör en lekfull mix av amaryllis i rött och vitt tillsammans med rosa hyacinter.
Kvistarna runt om är av cypress, nypon, vinterbär och den lite mer exotiska Leucadendron. Här kan du såklart välja de bär och kvistar du har tillgång till.

Krukan är en mörkgrå variant av Sindy.

Julgrupp med flera krukor

I stället för samplantering, ställ flera krukor tillsammans i en grupp. Väljer du lite olika krukstorlekar men i samma stil blir det ändå sammanhängande. Vi har valt likadana lerkrukor men det går givetvis att mixa efter tycke och smak.

Hyacinten är dekorerad med mossa och echeveria och julrosen är inbäddad i kuddmossa och pyntad med några pinnar från trädgården. De större gröna bladen är borttagna på julrosen, så står den sig lite bättre inomhus. Julrosen är ju egentligen en utomhusväxt, men en kortare period kan man ha den inne. Låt den gärna stå lite svalare.

I den tredje krukan har vi satt en mindre variant av ärtcypress och täckt jorden med mossa.
Fördelen med att ha växterna i olika krukor är att du kan anpassa vattningen bättre till varje planta.

Julgrupp i vitt och grönt

Det är alltid fint med en hängande växt i framkant som Muehlenbeckia, eller slideranka som den också heter. De vita blommorna är julros utan blad och vita hyacinter. Dekorera med mossa och kvistar av cypress för lite höjd i krukan.

Spara dina växter efter jul

Hyacint:

Låt hyacinterna vissna ner och förvara dem torrt och svalt. Till våren kan du plantera ut dem i trädgården.

Julros:

Så snart tjälen går ur marken och du kan gräva, kan du plantera ut julrosen i rabatten.

Amaryllis:

När blomman vissnat klipper du blomstjälken så långt ner du kommer åt.
Låt sedan bladen växa för att samla ny energi till löken. Under den här tiden sköter du om den som en vanlig krukväxt. Vattna regelbundet och ge näring precis som till dina övriga krukväxter. Undvik att hälla vatten direkt på löken som då kan ta skada.

När bladen börjar vissna ner, vilket brukar ske någon gång under hösten klipper man ner dem rakt av 4-5 cm ovanför löken, tar upp löken ur krukan och gör ren den från jord och utan att skada ytan. Korta in långa rötter och ta bort eventuella fula rottrådar.

Nu är det dags för löken att vila kallt i minst sex veckor i en temperatur på 5-10 grader. Fungerar utmärkt att förvara i kylskåpet i en papperspåse eller tidningspapper.
Tidigast efter sex veckor är det dags att väcka löken. Det brukar ta 6-8 veckor att driva en amaryllis i blom så räkna baklänges från när du helst vill att den börjar blomma. Här finns en guide för hur du väcker en amaryllislök.