Julkrans på dörren - gör så här
Det här behövs till din krans:
- En kransstomme: Det finns färdiga i halm eller klädda med mossa. Här har vi också använt en tunn metallring, för en lite nättare krans. Vill du göra det lite enklare finns det granrisklädda kransar att köpa, där du kan fokusera på dekorationerna. Kanske låta barnen göra sin egen krans på en sådan?
- Olika sorters ris: Det är fint att blanda granris med ris från lingon, en, tall eller buxbom.
- En sekatör ifall du behöver göra kvistarna mindre
- Bindtråd eller spoltråd för att fästa riset, gärna grön som syns mindre.
- Avbitartång för spoltråden.
- Annan lite hårdare ståltråd eller clips för att fästa dekorationer i kransen.
Steg 1:
Plocka fram allt du behöver. Se till att jobba på ett underlag som är tåligt och tänk på att det kan bli lite barr och eventuellt lite kladd från kåda på riskvistarna. Ha gärna handskar på dig för att enklare hantera taggiga barr.
Steg 2:
Klipp till riskvistarna du valt i mindre bitar för att underlätta att fästa dem. Ädelgran är fint, eller vanligt granris. Här blandar vi även in enris och tall. Olika ris finns att köpa på Blomsterlandet.
Steg 3:
Linda först bindtråden runt kransstommen för att fästa den. Arbeta sedan med att fästa kvistarna en efter en genom att vira spoltråden runt stommen. Kvistarna är grövre nertill, tänk på att förskjuta dem något för varje gång så att inte alla tjocka delar hamnar på samma ställe i stommen. Här kan du välja att få en yvigare krans eller linda tråden lite tätare och få en mer stram krans.
Steg 4:
När du lindat hela kransen runt gäller det att försöka göra ett snyggt avslut. Fäst ris hela vägen till startpunkten så gott det går, blir det lite tunnt eller tomma luckor kan du bara peta in lite lösa riskvistar in emellan och fästa i den bindtråd som redan sitter runt.
Steg 5:
När du täckt hela stommen med riset fäster du bindtråden på baksidan genom att peta in den under de andra varven. Se till att också göra en ögla av spoltråd eller hårdare ståltråd för att kunna hänga upp kransen på dörren.
Vill du kan du nu börja dekorera med annat. Fäst kottar, bär och annat pynt, kanske knyta rosetter av vackra band som du fäster på kransen. Välj vad du själv tycker är juligt och fint.
Här är fler tips på olika julkransar
Krans med granris och silvergirland
Blanda ädelgranris och tallris med kvistar från silvergirland, som är en krukväxt som vi gärna använder i höst- och vinterplanteringar. Här används också dekorativa kvistar med små fina frökapslar. Se vad du kan hitta i din butik eller i din trädgård!
Krans med mossa
Fäst mossa på din halmstomme, du kan använda mossa som finns att köpa i butikerna till jul som oftast kommer i lite större sammanhängande bitar. Den gröna bindtråden blir nästan osynlig mot mossan.
Dekorera kransen med rankor av murgröna och små söta echeveria-plantor. De håller sig fina länge eftersom de håller vätska länge i sina tjocka små blad. Fäst dem med tjockare ståltråd som du formar till U-bågar, tryck bågen igenom plantan och in i kransen.
Krans på metallring
När du använder en metallring som stomme blir kransen lite nättare. Här är kransen bunden med lite tunnare typer av ris och kvistar med vackra röda bär. Men metoden att binda kransen är densamma.
Metallringen kan du också linda med grön blomstertejp/floratejp så fäster kvistarna lite bättre när du lindar runt med bindtråden. Metallringen kan du återanvända många gånger över året och skapa kransar för alla säsonger.