Stäppsalvia - en riktig sommarväxt
Det finns en mängd olika sorter av stäppsalvia, och blomfärgen varierar från vitt och rosa till olika nyanser av blått och lila. De högblad som omger blommorna sitter kvar långt efter blomningen och förlänger därmed prydnadsvärdet. Bladen är lätt duniga, vackert lansettformade och har en mjuk, grågrön ton. Stäppsalvia har ett buskigt växtsätt med många stjälkar och kan påminna om en liten buske.
Höjden varierar mellan 30 och 70 cm beroende på sort, vilket gör att alla kan hitta sin favorit. De lägre sorterna passar perfekt i balkonglådor eller som kantväxt i rabatter. De högre sorterna gör sig bäst längre bak i rabatten eller i större krukor.
Växtplats för stäppsalvia
Stäppsalvia trivs i soligt läge och föredrar väldränerad, gärna kalkhaltig jord. Den är en perenn som tål torka bra när den väl har etablerat sig, men trivs sämre i alltför blöt jord. Plantorna klarar sig även på magra jordar, vilket gör stäppsalvian till en tacksam växt.
Förläng blomningen
Stäppsalvian blommar som mest intensivt i juli. Om blomaxen klipps av strax innan de är helt utblommade, kan plantan ge en andra blomning i september, om än något mindre kraftig. För att hålla plantorna fräscha och livskraftiga är det en fördel om de delas och planteras om vart tredje till fjärde år.
Samplantering med stäppsalvia
I planteringar gör sig stäppsalvia fint tillsammans med rosor och prydnadsgräs. Växter med silvergrå blad, som till exempel lammöron (Stachys) och ulleternell (Anaphalis), är en klassisk kombination. Bland blommande perenner är röd rudbeckia (Echinacea), temynta (Monarda) och olika kärleksörter (Hylotelephium) en vinnande sammansättning som alla, liksom stäppsalvia, har blommor som uppskattas av våra pollinatörer.